Snöpligt slut – Putte sammanfattar säsongen

Serien var klart godkänd. Sedan kom vi inte upp i nivå i åttondelen och det blev ett snöpligt slut. Så sammanfattar tränare Patrik Putte Johansson säsongen.

Samma kväll som säsongen tog slut för VBK:s banemän IFK Motala ringde jag upp Patrik Johansson för att prata om VBK:s säsong.
– Serien var klart godkänd. Sedan kom vi inte upp i nivå i åttondelen och det blev ett snöpligt slut, sammanfattar Putte.

Ni kan historien vid det här laget. Det var ett till stora delar nytt VBK som kom till spel för säsongen 2018/2019. Men redan tidigt visade laget att de högst kraxande olyckskorparna skulle få fel. I Svenska cupen var det bara en oavgjord match mellan Sandviken och Västerås som stod emellan VBK och semifinalen. Och när Elitserien sedan drog igång besegrade VBK Broberg i Söderhamn med 4-1.
– Hela laget hade mycket energi och inspiration i laget. Alla ville verkligen göra något bra av den här säsongen. Sedan märkte vi tidigt att vi fick ihop det ganska bra. Vi fick självförtroende av det.

Vartefter säsongen led visade det sig att VBK hade lätt för att besegra lagen bakom sig i tabellen. Ofta med stora siffror. Faktum är att det i serien endast var Motala av lagen som hamnade bakom VBK i tabellen som lyckades ta poäng av vårt gulsvarta gäng.
– Vi visade bra karaktär i de matcherna. Vi var stabila bakåt och framåt hade vi ett eget spel som vi är väldigt trygga i. Det gav oss många poäng. Sedan hade vi det tyngre mot de lite bättre lagen, säger Putte.

Svårt mot bättre lag
För lika lätt som vi hade mot lagen längre ner i tabellen, lika tungt var det mot lagen högre upp. Tre poäng blev det bara. En seger i Vänersborg, och ett kryss hemma mot Bollnäs.
– Där har vi att jobba med. Vi har varit med i många matcher, jag tänker speciellt på Västerås hemma och borta, Hammarby hemma och Villa borta. Men vi har inte varit riktigt redo i år för att vinna de matcherna.
– Samtidigt tror jag att om vi hade lyckats slå exempelvis Bollnäs, där jag tycker vi är bättre, då hade vi fått en kick av det och säkert kunnat ta fler poäng.

När säsongen summerades hade VBK tagit 25 poäng, vilket i ett historiskt perspektiv är bra med VBK-ögon sett. Bara vid två tillfällen under 2010-talet har vi tagit fler. Laget släppte också in färre mål än någon säsong sedan 2012/2013. Laget har förbättrat sin hörnprocent framåt och var med 12 procent näst bäst i Elitserien, tillsammans med fyra andra lag. Framåt gjordes 113 mål, vilket var betydligt färre än förra årets 151 men i paritet med snittet i nuvarande spelform för Elitserien, 116.

Press och skador påverkade mot Motala
När säsongen skulle avslutas mot IFK Motala, då var det VBK som hade pressen på sig. Under stora delar av säsongen hade laget kunnat spela utan press. Kanske var det en faktor som bidrog till att det var östgötarna som gick segrande ur striden.
– Vi har kunnat spela avslappnat hela säsongen. Och när vi har förlorat någon match har vi alltid kunnat studsa tillbaka. Vi har inte haft några långa svackor. Men första matchen mot Motala satte oss i en svår situation, säger Putte.
– Vi behärskade inte underlaget lika bra som Motala. Men det var inte på långbollar vi släppte in målen utan det var ju efter hörnor. Till slut är det skärpan i båda straffområdena som sänker oss.

Under säsongen hade VBK problem med skador och sjukdomar. Viktor Törner, Niklas Gälman, Axel Ekholm och Jonathan Svensson tillhör de spelare som missade längre perioder på grund av skador. Även om alla var tillbaka till säsongsavslutningen tror Putte att VBK led av detta.
– Det är inte många matcher vi har kunnat spela med samma lag. Fördelen är att många spelare fått chansen, och visat att de gör det bra. Nackdelen är att vi tappat kontinuitet. Och det tar faktiskt längre tid än man tror innan man är tillbaka i samma slag som innan. Det var lite oturligt. Men Motala hade också haft mycket skador.

Hyllar nyförvärven och publiken
Inför säsongen kom fyra nya spelare till VBK. Det är fyra nyförvärv som Putte är nöjd med.
– De finska nyförvärven var väldigt lyckade. Eetu kom in i det väldigt snabbt. Emil har gått från klarhet till klarhet och var riktigt bra mot slutet. Axel var väldigt bra innan han blev skadad, och jobbade sig tillbaka mot slutet. Viktor Lindkvist har varit professionell och hjälpt oss på många positioner.
– Sedan har vi släppt fram lite nya juniorer, vilket är trevligt och bra för framtiden. Överlag är det många som tagit ett stort ansvar. Men man kunde önskat lite mer av all de sista två matcherna, säger Putte som avslutar med att hylla VBK-publiken.
– Det är jäkligt kul att de fortsatt att stötta oss på det sättet vi gjort. Trots att vi tappade en del spelare ställde de upp ungefär som förra säsongen. Det är skönt att känna.

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se