Stark vändning gav åttonde raka hemmasegern

VBK låg under med 4-2 hemma mot Vänersborg när 18 minuter återstod. Men fyra snabba mål säkrade en ny hemmaseger för VBK som vann med 6-5.

Vi tar väl det först. Joakim Andersson var klar för spel, inledde på bänken och byttes in redan efter fem minuter. Men några stora avtryck hann han inte göra. Redan efter en dryg kvart körde han ihop med en Vänersborgsspelare och blev liggande på isen. Han satt sedan en stund och vilade på bänken innan han gjorde ett nytt kortare inhopp innan han klev in i omklädningsrummet strax innan paus och där blev han sedan kvar. En lårkaka visade det sig. Vi hoppas på snabb bättring.

Hopp om bättring gällde även för VBK efter en dryg timmes spel. Då var Vänersborg inte orättvist i ledning med 3-2. De hade tagit sig dit genom att göra 1-0 genom Adam Herou Löf åkt i en lucka som VBK-försvaret lämnat, när han då fick passningen var han helt ensam med Topi Peuhkuri och gjorde enkelt 1-0. Det var helt rättvist så dag. Inte minst om man betänker att Kalle Lempinen i helt fritt läge träffat stolpen strax innan.

Å andra sidan lyckades August Ljung i sitt friläge träffa den lilla del av målet som täcktes av en Kimmo Kyllönen till synes ur balans. Så därför var det väl inte helt orättvist när Emil Nordström gjorde 1-1 i det friläge han skaffade sig genom att med en hand i samma rörelse ta emot bollen och lätta den över en förvirrad Simon Blomqvist. Därefter hade VBK en hyggligt bra period och 2-1 kom på straff genom Filip Bringe. Det fanns bud på 3-1 och 2-2 var inte orättvist men något oväntat. Dock var det symptomatiskt att målet såg ut som 1-0-målet. Det vill säga friläge efter att en Vänersborg skapat sig yta på mittplan och sedan slagit passning till blå spelare som kunde åka sig fri.

Vänersborg inledda andra halvlek bäst

2-2 när andra halvlek började. Tyvärr var VBK inte riktigt på gång när domaren blåste till spel. Philip Lennartsson tog en utvisning och det var inget vinnande koncept denna eftermiddag. Av matchens sex utvisningar var det endast en som inte avslutades genom att motståndarna gjorde mål. Så även denna utvisning, då Ilja Grachev piskade in en hörnretur.

Efter detta tog VBK över matchen. Kanske för att Vänersborg betedde sig som ett bottenlag som inte vunnit så mycket på senare tid (vilket ju inte är så konstigt eftersom det är precis så läget är) och började backa hem. Så när deras 4-2 följdes av ett snabbt reduceringsmål av August Klang, kan man väl förstå om det blev lite försiktigt i bortalaget. Det såg VBK till att utnyttja. Först ut var August Ljung som sitt numer välkända halvhöga högerskott från håll gjorde 4-4.

VBK i medgång avgjorde

Vid det laget var det tydligt att det var ett VBK i medgång, som var på jakt på två poäng. Man skapade lägen och hörnor och på en av alla dessa hörnor fick så Fiiip Bringe, till slut, träff och då satt bollen i nättaket.

Axel Ekholm, en av VBK:s bästa, gjorde sedan 6-4. Reducering av Linus Hagman, på hörna, var väl mer av akademiskt intresse än något annat.

Vinsten innebär att VBK klev förbi Sandviken och med fyra omgångar kvar att spela ligger på fjärde plats. Nästa chans att se VBK spela hemma kommer på fredag, då Västerås kommer på besök. Men dessförinnan, på tisdag, åker VBK till Uppsala för match mot Sirius.

Vetlanda BK – IFK Vänersborg 6-5 (2-2)
Målskyttar VBK: Filip Bringe 2, Axel Ekholm, August Ljung, Emil Nordström, August Klang
Vänersborg: Adam Herou Löf, Niklas Holopainen, Ilja Grachev, Emil Viklund, Linus Hagman
Utvisningar: VBK 2×10, Vänersborg 3×10, 1×5
Hörnor: 8-7
Matchrapport