Stort drama när VBK vann hemmapremiären

Emil Fedorov blev matchhjälte när VBK vann en dramatisk hemmapremiär mot IFK Motala. Med fyra sekunder kvar av ordinarie tid satte Fedorov 3-2.

Tålamod brukar predikas av tränarna inför matcherna. I VBK:s hemmapremiär mot IFK Motala var det framför allt publiken som fick ha tålamod. 73 minuter fick de vänta på första VBK-målet och 90 minuter för avgörandet. Men vi tar det från början.

Det var tydligt att det var två lag som pratat om att hålla ihop laget som åkte ut på Hydro Arenas is denna onsdagskväll. Trots det bjöds det inledningsvis på en hel del målchanser. För VBK:s del handlade det främst om de finska spelarna Emil Fedorov och Eetu Peuhkuri. Jussi Aaltonen räddade båda gångerna.

Motala försvarade sig lågt och kom sällan upp till farliga lägen. Närmast att bli målskytt i den första halvleken var Philip Florén som kom farligt nära Borvalls mål.

Ju längre den första halvleken led, desto färre blev målchanserna. När inget av lagen heller lyckades utnyttja sina hörnor, fyra för VBK och en för Motala, slutade halvleken 0-0.

Sex minuter in i andra halvlek fick Motala straff. Fällningen var odiskutabel men frågan är om situationen var utanför eller innanför straffområdet. Domaren ansåg att det var innanför och Viktor Hulthammar smällde in 0-1.

VBK ökade trycket och var nära flera gånger. Men var inte Jussi Aaltonen i vägen så hindrade målramen VBK som när Axel Ekholm var nära att sätta en hörnvariant.

I 73:e minuten kom till slut VBK första mål. Pontus Vilén avslutade en rörig situation. Men glädjen blev kortvarig. David Borvall, som återigen spelade på högsta nivå, stod för ett olyckligt ingripande och Albin Rohlén satte 1-2 och VBK fick ännu en gång jaga.

Åtta minuter senare stressade VBK Motala-försvaret till ett misstag nere vid kortlinjen. Bollen hamnade hos Niklas Gälman som sköt 2-2 mellan benen på Jussi Aaltonen

Under slutet av matchen gick VBK för segern. Och med fyra sekunder kvar till 90 minuter kom avgörandet, ett underbart sådant för hemmapubliken. På en retur kunde den hårt arbetande Emil Fedorov slå in 3-2 på volley.

En rättvis seger? Ja, det var det. En självklar sådan? Verkligen inte. Motala fortsätter att skapa bekymmer för VBK men ikväll fick gulsvart ändå revansch för förra årets åttondelsfinal.

Nästa match är på fredag borta mot AIK som också vann ikväll, hemma mot Sirius.

Vetlanda BK – IFK Motala 3-2 (0-0)
Målskyttar VBK: Pontus Vilén, Niklas Gälman, Emil Fedorov.
IFK Motala: Viktor Hulthammar, Albin Rohlén.
Utvisningar: VBK 3×10, Motala 1×10
Hörnor: 8-4