Philip Lennartsson

Tät defensiv är VBK:s nya segervapen

En tät defensiv var segervapnet mot Vänersborg senast. Nu väntar möte med nykomlingen Frillesås på Sjöaremossen.

– Nyckel är att acceptera de förutsättningar som vi bjuds på, säger VBK:s nummer 9 Philip Lennartsson.

En vecka har gått sedan Philip Lennartsson träffades av en boll i huvudet när han rusade på en Edsbynhörna. Det var först osäkert hur länge VBK:s högerback skulle tvingas vila men det blev spel redan mot Vänersborg i onsdags och kroppen reagerade bra.

– Ja, jag har mått bra efter matchen och inte haft någon huvudvärk. Men hade du frågat mig i fredags natt hade jag inte trott på spel så snabbt, säger Philip Lennartsson.

Någon tvekan i hörnruset visade Philip inte upp senast mot Vänersborg. I stället bidrog han starkt till att VBK höll tätt på samtliga femton hörnor laget hade emot sig.

– Jag ska erkänna att man funderade lite på första och andra hörnan, då ville man kanske inte rusa med huvudet framåt. Men samtidigt känns det nästan som att risken är större om man gör det halvdant så när man kom in i matchen var det bara att köra på som vanligt.

Efter både din och Viktor Törners skada, du har inte funderat på att hänga på ett galler?

– Absolut har man funderat kring det och de närmast mig tycker nog det vore en god idé. Problemet är att när man tar av sig det så vänjer man sig snabbt och sedan blir det en väldig skillnad att ha galler igen. Sedan har jag ett visir som hjälper ganska bra. Men till ungdomarna säger jag bara, behåll gallret.

”Kvitt mina skadeproblem”

Under säsongen har VBK:s defensiv varit ett segervapen. I fem av tio matcher har laget släppt in två eller färre mål. Philip menar att hela laget tar defensiven på lite större allvar den här säsongen.

– Vi funderar också mer när vi själva har bollen hur vi ska agera för att inte bli straffade. Att vi håller defensiven är anledningen till att vi vinner mot Vänersborg, det ger oss chansen att avgöra sista kvarten.

Philip Lennartsson stod för en helgjuten match senast och med sitt uppoffrande spel fick han gång på gång stopp på Vänersborgs hårdskjutande anfall.

– För egen del har det känts bra. Min fysiska status har känts mycket bättre och jag har blivit kvitt mina skadeproblem.

Möter Hallands första elitserielag

Nästa uppgift för Lennartsson och övriga VBK är nykomlingen Frillesås som är det första laget från Halland att nå bandyns högsta serie. Väderprognosen talar om flera plusgrader på lördag och risk för nederbörd.

– Vi åker ner med öppna sinnen och vi är medvetna om att förutsättningnarna inte är som vi är vana vid här i Vetlanda. Frillesås har skakat bra lag på sin hemmaplan så vi har respekt för dem.

Mot Vänersborg var tempot stundtals lågt, vill ni driva upp farten mot Frillesås?

– Vi var inte helt nöjda med tempot mot Vänersborg även om vi vann matchen. Vi tycker att vi blir lite låga och vill spela bandy i ett högre tempo. Vi tycker att vi är ett bättre lag än Frillesås och att vi ska kunna dra upp tempot mot dem.

För de allra flesta spelarna är Sjöaremossen en ny bekantskap. Men vad alla kanske inte kommer ihåg är att VBK faktiskt spelat en match på Sjöaremossen förut, i januari 2006 i en match som gällde kval till Svenska cupen.

Då vände VBK underläge 2-3 i paus till seger 7-4 efter bland annat två mål av Stefan Nordén. Patrik ”Putte” Johansson stod vid sidlinjen då precis som han gör på lördag när avslag sker klockan 15.00

Se matchen på Bandyplay

Lag P S V O F GM IM P
VBK 8:a 10 5 1 4 44 42 11