Tio minuter sänkte VBK

Det var en klockren första halvlek, men tio minuter i andra halvleks inledning förstörde allt. 6-2 blev det.

I femtio minuter var VBK väl så bra som seriesegraren Edsbyn. Ställningen var 1-1 och VBK hade haft lägen att göra 2-1. Då gjorde Anders Svensson en fin räddning på Emil Nordströms avslut. Halvminuten senare vann Oscar Wikblad en duell i VBK:s straffområde och petade in 2-1. Tio minuter senare var ställningen 6-1 till Edsbyn och matchen var avgjord. Sista halvtimmen spelades av och Emil Fedorovs 6-2 var av betydelse enkom för att det fastställde slutresultat.

VBK kom idag till spel utan Tobias Nyberg varför Isac Karlsson tog plats i truppen och Albin Rehnholm på vänsterhalven.

I första halvlek skapade båda lagen många hörnor. Edsbyn därför att VBK såg till att det inte fanns mycket plats i mitten av banan och tvingade ut de rödklädda hemmaspelarna mot kanterna. VBK därför att man när man väl erövrade bollen satte full fart med flera spelare och ofta nådde ända till skottläge eller kortlinjen.

De enda hörna som gick i mål var Edsbyns. Den innebar 1-0. Patrik Johansson kvitterade till 1-1 efter ett mycket vackert kontringsmål. Samme Johansson hade också VBK:s bästa läge till ledningsmål i första halvlek, då han efter en hörnvariant förnekades av Anderss Svenssons högra benskydd.

– I första halvlek ligger vi tätt i defensiven. Vi är bra med bollen och när vi kliver fram och har med oss mycket folk då, säger målskytten Patrik Johansson.

Första halvlek slutade med Pontus Blomberg blev utvisad. Dessförinnan hade också VBK:s libero Santtu Nurmi tvingats kliva av och VBK tvingades möbler om i försvaret.

Första halvlek inleddes som första, möjligen med en liten skillnad i tempo från hemmalagets sida. Men det var VBK som skapade den första riktigt bra chansen i andra halvlek. Pontus Vilén drev upp bollen och släppte så småningom ut den till vänster, där Emil Nordström kom och i bra läger raspade bollen. Men Anders Svensson fick en vante på bollen som for rakt upp i lyften innan Svensson fick fatt i den. Han rullade ut den till Hans Andersson, som slog en lång boll som Oscar Wikblad vann i närkamp med Eetu Peukhuri. Wikblad fick kontroll på bollen och petade den i nät.

Bara minuten därpå fick Ted Hedell träff på bollen när den studsade i VBK:s straffområde och så var det 3-1. Timoeut VBK. Men målen fortsatte att trilla in. Eller trilla och trilla, Mattias Hammarström drog iväg ett skott från långt håll. Och sedan drog han till på en hörna. Innan de tio minuterna som sänkte VBK denna eftermiddag var till ända var över hade också Joakim Svensk fått träff efter ytterligare ett flipperspel.

För VBK:s del gäller att ta med spelet från första halvlek och klara av att spela det i 95 minuter på måndag.
– Vi lämnar Edsbyn med känslan att vi kan störa dem, säger Patrik Johansson, spelaren.

Tränaren Patrik Johansson har samma känsla.
– Första halvlek är klockren, vi får matchen precis dit vi vill. Jag tycker vi skapar fler klara chanser första 45 och har ju ett bra läge att göra 2-1 i börja av andra. Sedan gör vi lite misstag och det är Edsbyn snabba att utnyttja. Men jag är nöjd med hur vi står upp, säger Putte.

Edsbyns IF – Vetlanda BK 6-2 (1-1)
Målskyttar VBK: Patrik Johansson, Emil Fedorov
Edsbyn: Mattias Hammarström 2, Oscar Wikblad, Ted Hedell, Joakim Svensk, Toumas Määttä
Utvisningar: VBK 3×10