Ungdomslagen siktar på nya guld

De två senaste åren har VBK tagit dubbla guld med P18 och J20. I år är siktet inställt på att upprepa bedriften.

– Klart vi siktar på det. 20-årslaget är väl favoriter, och P18 har chansen om de växlar upp, säger tränare Mattias Rehnholm.

VBK:s J20-lag får ses som favoriter till SM-guldet. Under serien spelade man 18 matcher, och vann 17. En match slutade oavgjort. I slutspelet vann man första kvartsfinalen mot borta mot Västerås med 10-3. Det ska således mycket till för att det inte ska bli semifinal för laget. Returen spelas i Vetlanda på lördag.
– Vi räknar väl med semifinal, och då blir det förmodligen Edsbyn. Det kommer bli tufft, säger Renholm som i övrigt lyfter fram Villa som ett av de stora hoten mot ett nytt SM-guld.

Bra grundspel och defensiv för J20
VBK har alltså gått obesegrade genom grundserien, och tränare Rehnholm beskriver lagets säsong såhär:
– Vi har ett bra grundspel som gjort att vi vunnit matcher trots att vi använt många yngre spelare. Samtidigt har alla 20-åringar också spelat seniorbandy i VBK eller andra klubbar, som Åby, Tranås och Skirö, vilket är bra för deras utveckling. Nu får vi ha med alla spelare och bygga vidare på det vi byggt under flera säsonger.
– Vi har många bra offensiva spelare i laget, så därför har vi i några säsonger nu försökt utveckla det defensiva spelet över hela banan, vilket gör att vi blir svårslagna.

P18 leder mot SAIK inför returmötet
18-åringarna slutade tvåa i sin södra serie, bakom Villa Lidköping. I åttondelsfinalen besegrades Borlänge tämligen komfortabelt. I kvartsfinalen mötet man Sandviken. Första matchen spelades i Sandviken i onsdags. VBK vann med 6-4 och har skaffat sig ett bra utgångsläge inför returen som spelas i Hydro Arena på fredagskvällen.
– Jämfört med 20-årslaget så är 18-årslaget mer ett nytt lag, där spelarna inte spelat ihop lika länge. Det är nog en av förklaringarna till att lagets prestationer varierat. Man är helt enkelt inte så samspelta.
– Men får vi till det, tror jag vi kan vara med och utmana hela vägen, säger Rehnholm om 18-årslagets chanser. Utöver seriesegrande Villa ser han Ljusdal, Nässjö och Edsbyn som de svåraste konkurrenterna i slutspelet.

Bra helhet ger utvecklande miljö
Oavsett hur det går för ungdomslagen i årets slutspel kan VBK se tillbaka på ännu en säsong där blivande seniorspelare fostrats i Talangfabriken. Utöver träningen under Mattias Rehnholm, Johan Svensson och Magnus Klang har laget haft hjälp av Agne Bergwall med fysträningen, och bandygymnasiets Sigge In-Fa-Lin.
– Vi har en helhet som fungerar bra. Det är en bra miljö att utvecklas. Med hjälp av Agne Bergwall arbetar vi långsiktigt med att bygga upp spelarna fysiskt. I returmatchen mot Västerås kommer vi till exempel att ha pulsmätare på spelarna.

– Det är spännande att följa spelarnas utveckling. Samtidigt som det är kontinuerligt utveckling, så sker den ofta i etapper eller trappsteg. Det kan gå ett halvår utan att särskilt mycket händer. Då gäller det att ha tålamod och jobba på, istället för att bli stressad. Sedan kan det gå väldigt snabbt i perioder.

Många landslagsspelare under året

Ett bevis för att Talangfabriken levererar nya talanger är att fyra spelare – Emil Nordström, Isak Karlsson, Linus Sandqvist och Olof Götselius – efter 18-åringarnas semifinal kommer spela P17-VM i Archangelsk 14-17 mars.

Tidigare under säsongen spelade Olle Sandell, Vladimir In-Fa-Lin och August Ljung landskamper med P15-landslaget.
Albin Rehnholm, Gustav Wallin, Jonathan Svensson och Linus Thoresson (tillhör Åby men spelar J20 med VBK) spelade P19-VM i Krasnojarsk.

Och tidigare i veckan skrev Albin Rehnholm, Pontus Nordström och Emil Nordström flerårskontrakt med A-laget.

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se