Tellus mot VBK

VBK jagar två poäng utomhus på Sävstaås

Efter tre raka förluster och 24 insläppta mål är det ett något stukat VBK som jagar ett trendbrott och två poäng när man möter Bollnäs på söndagen.

Efter den hedersamma förlusten mot Villa dagarna före nyår har VBK sedan förlorat ytterligare två matcher med betydligt större siffror och fler frågetecken. Vänersborgsmatchen var säsongens sämsta insats och i första halvlek mot Edsbyn på fredagen klarade VBK inte alls av den höga pressen som hemmalaget satte. Edsbyn ledde med 5-1 i paus men en betydligt bättre andra halvlek gjorde att VBK stod upp väl länge och kunde ha kommit närmare resultatmässigt. Istället rann hemmalaget i väg på slutet och vann med 8-2.

Två förluster som har svidit men den andra halvleken i fredags lovade gott och gav en bättre känsla till VBK-spelarna. Efter många skador under december som fortsätter att gäcka laget en aning börjar man dock närma sig närma ett ordinarie lag. Framförallt har det varit många ändringar i den annars så framgångsrika defensiva uppställningen i de senaste matcherna, vilket kan ha bidragit till insatserna på sistone. Med spelare tillbaka och den uppställningen man helst vill spela med så får vi hoppas att tryggheten kommer tillbaka.

Som nämnt inför Edsbyn är Hälsingland inte en plats där VBK brukar trivas oavsett motstånd, även om Söderhamn har blivit en plats där VBK allt oftare börjat vinna. I Bollnäs kom den senaste tvåpoängaren 2013 och förra säsongens möte slutade med en snöplig förlust på övertid, 7-6 till Bollnäs. De två senaste matcherna i Elitserien har blivit oavgjorda, senast 1-1 i Vetlanda i november.

Tittar vi i tabellen är VBK fortsatt åtta, sex poäng bakom Bollnäs som är femma. Bollnäs kommer dock också från en smäll i senaste omgången då laget blev nollat och förlorade med hela 8-0 borta mot Villa Lidköping på fredagen. Sett över hela säsongen har Bollnäs gjort ett mål mindre än VBK, men bäste målskytten Patrik Nilsson har gjort lika många mål ensam (28 st) som VBK:s mest målfarliga duo Daniel Johansson och Adam Rudell (14 st var). 

Något VBK dock har med sig till matchen är självförtroendet utomhus. VBK:s bortamatcher utomhus denna säsong har alla slutat med segrar enligt följande rad:
Falu BS – VBK 5-6
Tellus – VBK 2-6
Frillesås – VBK 2-4
Motala – VBK 2-4

Nu återstår tre matcher utomhus denna Elitserie, efter Bollnäs även Sirius och Hammarby och vi hoppas givetvis att VBK kan förlänga segerraden på uteis. VBK, som har stannat kvar i Hälsingland hela helgen, kände på matcharenan på en träning på lördagseftermiddagen och väderprognosen i Bollnäs kl 17 när matchen startar på söndagen säger ett par plusgrader.

Se matchen på Bandyplay

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 8:a 18 8 1 9 74 85 17
BGIF 5:a 18 10 3 5 73 63 23

Fem senaste VBK
Edsbyn (b) 2-8
Vänersborg (h) 3-12
Villa (b) 2-4
Frillesås (h) 8-2
Motala (b) 4-2

Fem senaste BGIF
Villa (b) 0-8
Frillesås (h) 9-2
Motala (b) 3-0
Edsbyn (b) 3-5
Motala (h) 3-3

Senaste möten:
21/11/18 VBK – Bollnäs 1-1
13/2/18 VBK – Bollnäs 4-4

Bäste målskytt
VBK: Adam Rudell och Daniel Johansson 14
Bollnäs: Patrik Nilsson 28

Flest assist
VBK: Pontus Vilén 13
Bollnäs: Per Hellmyrs 20