”VBK kommer vara väl förberedda”

Agne Bergvall är tillbaka som fystränare i VBK. Och han är övertygad om att VBK kommer väl förberedda till nästa säsong.

Det närmar sig semester. För spelarna i VBK innebär det att 12 veckors gemensam försäsongsträning snart är till ända. Någon vidare vila bli det som vanligt inte – spelarna har med sig träningsprogram att följa även i sommarstugan.
– Det här är en grupp som verkligen vill träna, som vill bli bättre, som vill utvecklas tillsammans. Så man behöver inte fundera över om de kommer sköta träningen under sommaren, säger Agne Bergvall som lagt upp vårens träningsprogram.

Agne Bergvall var mellan åren 2005-2013 ansvarig för fysträningen i VBK:s A-lag. Därefter har han jobbat tillsammans med Mattias Rehnholm med VBK:s juniorer. Nu är han tillbaka som ansvarig för A-laget och den som lägger upp träningsprogrammet. Men det är Mattias Rehnolm och Andrej Sannikov som håller i träningarna.
– Jag är med en eller två gånger i månaden, när vi kör tester eller byter program. Men Mattias och jag har jobbat tillsammans i över tio år och vi talas vid varje dag. Mattias har järnkoll på de här bitarna, säger Agne.

Innebandy ger intensitet och tävling

Det har som bekant varit en annorlunda vår. För VBK:s del har det inneburit att spelarna kommit ombytta till träning, till exempel. Men mot slutet av våren har man åtminstone återupptagit innebandyspelandet.
– Innebandyn innebär tävling, klubba, boll. Man får upp en intensitet som är svårt att få till annars, säger Mattias Rehnholm.
– Det har varit väldigt roligt i vår. Vi har fått vara friska, väldigt lite sjukdomar och inga förslitningsskador, så det är bara enstaka tillfällen som någon varit borta. Det är naturligtvis viktigt att få vara frisk under tiden då vi ska bygga upp oss, fortsätter han.

Förberedelse för att genomföra säsongen

För det är ju så, att våren för bandyspelare innebär en chans att bygga upp kroppen och göra sig förberedd inför det som väntar när säsongen drar igång. Det innebär en påfrestning att spela 95 minuter två gånger i veckan för att sedan kunna vara som bäst i slutet av säsongen när matcherna kommer ännu tätare.
– Försäsongen handlar om förberedelse för att kunna utföra det på isen som vinner matcher. Tränar man individuella idrottare ligger ofta fokus på att få ut max vid ett eller två tillfällen. Men i lagsporter handlar det om att vara bra under långa perioder. För en bandyspelare är det bättre att ligga på 95% i fyra månader än att ligga på 100% i en månad och sedan vara sämre. Det viktigaste är att spelarna är friska och kan vara med. Fördelen med att träna ett bandylag är att man som fystränare har så gott om tid på sig. Man kan bygga upp träningen bit för bit, och man behöver inte stressa, säger Agne Bergvall som har erfarenhet av att träna såväl individuella idrottare som lag i olika sporter.

Uthållighet och explosivitet

Enligt Bergvall finns det liten poäng med att jämföra hur vältränade utövare av olika idrotter är, utan konstaterar att bandyspelare är väldigt väl tränade för att utföra det de ska på isen. Han menar att bandy och fotboll är konditionsidrotter där det gäller att kunna spela 95 minuter med bra tryck i benen, medan exempelvis handboll och ishockey är mer inriktade på snabbhet och styrka. Men det finns inget motsatsförhållande till att träna uthållighet och explosivitet och bandyn och fotbollen kräver även explosivitet.

– Tittar man på fotbollen i Sverige så springer de allsvenska spelarna ungefär lika långt som spelarna i tyska eller engelska ligan. Däremot är skillnaden i antalet långa och många löpningar i hög hastighet stor. Där ligger allsvenska spelarna långt efter. Så man måste naturligtvis ha med båda delarna, säger Agne som bedyrar att VBK-spelarna kommer vara väl förberedda inför säsongen som väntar.
– Det finns en bra träningskultur i Vetlanda. VBK har jobbat på bra i flera år och det är lite som att komma till ett dukat bord. Nu försöker vi bygga på det som gjorts, både med A-laget och med juniorerna, och få till något bra. Fortsätter det som det gjort hittills kommer spelarna var väl förberedda att göra det som krävs på isen.

Snart is…

Isen ja. Det är faktiskt inte långt kvar innan spelarna få kliva på isen. När spelarna återsamlas den 3 augusti väntar en veckas träning på barmark. Men veckan därpå kliver spelarna in Borohallen och i septembers första vecka ligger isen blank i Hydro Arena. Den 11 september väntar matchpremiär, borta mot Villa i Lidköping. Men ännu har inte tränare Mattias Rehnholm tänkt färdigt om hur laget ska spela då.
– Nu under våren har det varit mycket fokus på uppbyggnadsträning. Men sedan har jag haft individuella samtal med alla spelare och då funderar vi ju såklart över hur vi ska agera på isen. Men det blir först efter sommaren vi på allvar tar tag i de bitarna, även om jag såklart har mina tankar om hur vi ska bygga vidare på det som varit bra de senaste säsongerna.

Men först väntar en sommarledighet för tränaren. En sommarledighet som spenderas hemmavid.
– Vi hade planerat att bila i Italien. Men det blir ju inget av med det. Hoppas på bra väder här hemma istället

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se