VBK ska tävla i Svenska cupen

VBK inleder Svenska Cupen på fredag kl 12 mot Villa Lidköping.

I en annan verklighet hade vi nu förberett oss för hemmapremiär mot Sirius. Men det är som det är och istället är det Svenska cupen till helgen. Och det är inte fy skam. Till att börja med tre matcher mot bra motstånd och dessutom en chans att gå till semifinal och längre.

Tuff grupp men chans att slå alla lag

VBK inleder cupen med att möta Lidköping lagom till fredagslunchen (kl 12), Sandviken på fredagskvällen (21:45) och avslutar med en lördagsmatiné mot Hammarby (13:45). På söndag morgon spelas slutspelet och finalen spelas söndag eftermiddag.
– Jag har stor respekt för alla lagen. Villa är bra, Saik har sin röda tråd och Hammarby har fått in individuellt skickliga spelare. Men jag tycker vi har lika bra chans att vinna som de har, säger Pontus Blomberg som poängterar att det viktigaste är VBK:s egna prestationer.
– Det är fortfarande försäsong och även om det blir en annan grej nu när det är tävling gäller det att inte glömma bort våra grejer, att göra de saker vi pratat om. Det gjorde vi i 60-65 minuter mot Frillesås och då såg det bra ut. Nu ska vi göra det mot på papperet lite bättre lag.

Taggad Björn Einarsson

För Björn Einarsson innebär Svenska Cupen att det blir tävlingsdebut i ledarstaben för VBK:s A-lag (som ungdomstränare har han mångårig erfarenhet). Och det är en taggad Björn som åker till Lidköping.
– Det ska bli kul att dra igång. Kul att möta bra motstånd. Kul att tävla. Kul att få umgås och klämma och känna lite på varandra även under lite tuffare förhållanden. Det är bra.

Sedan VBK klev på is för drygt sex veckor sedan har Björn på allvar klivit in i sin roll och han är nöjd med vad han sett hittills av laget. Han menar att det är en grupp som utvecklas och vill utvecklas ännu mer.
– Det är en grupp spelare som sällan tar ledigt på träningen. Det finns inga ”Hoppas-tiden-går-träningar”. Det är en stor fördel om man vill bli bättre. Och det vill de här killarna bli.

Våga tävla

VBK har som bekant spelat fyra matcher hittills. I den senaste blev det vinst mot Frillesås med 9-4, dessförinnan har det blivit vinster mot Motala och Nässjö medan det blev en knapp förlust uppe i Lidköping mot Villa. Björn Einarsson tycker att matcherna gett flera svar.
– Vi har fått med oss grejer i alla matcher som vi kunnat snacka om efter matcherna. Det har inte varit bra i alla matcher. Men spelarna har varit närvarande, och är sedan mottagliga för att snacka efter matcherna så att vi kan bli bättre. Det har varit det viktiga.

Nu väntar alltså en cup med tre matcher på kort tid. Med vilken målsättning åker VBK dit?
– Vi vill bli bättre. Ska man bli bättre måste man mäta med sig de bästa. Då måste man våga tävla, vara med, våga vara delaktig i pressade situationer. Det gäller både spelare och oss ledare. Det är målet med helgen, säger Björn Einarsson.
– Lagen vi möter i helgen är lag vi vill slå, säger Pontus Blomberg.

VBK:s matcher sänds på Bandypuls och på Vetlanda-Postens hemsida. Hela Svenska Cupen kan följas på Bandypuls.

 

 

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se