VBK släpper fram 16-årig debutant mot AIK

Isac Karlsson gör elitseriedebut mot AIK på fredagskvällen. Solna-laget är tillbaka i högsta serien efter 54 år.

På torsdagseftermiddagen körde VBK individuell träning, så som laget ofta gör när det är tätt med matcher. Några körde på is för att åka av sig Motala-matchen medan andra höll sig på gymmet. Före träningen gick laget igenom Motala-matchen, och det fanns en hel del positivt att ta med sig från hemmapremiären, menar tränaren Patrik ”Putte” Johansson.

– Det jag är mest nöjd med är att vi var så konsekventa i vårt spel i 95 minuter. Vi körde vårt spel fullt ut. Där var vi inte vid den här tiden förra året. Vi har fått in några rutinerade spelare, som Pontus och Putte, och det betyder mycket.

Förbättringspotential går att finna i målskyttet som ännu inte kommit igång ordentligt.

– Vi skapar chanser men har inte varit så effektiva som vi vill vara. Det var likadant mot Villa. Men det är något vi jobbar på.

Två ändringar i laget

Till matchen mot AIK gör VBK-tränaren två förändringar. Bröderna Nordström, Pontus och Emil, står över och in kliver Philip Lindqvist och 16-årige debutanten Isac Karlsson. Philip Lindqvist spelade i söndags med Nässjö IF i allsvenskan och Isac Karlsson gjorde inte mindre än åtta mål när J19-laget vann över IFK Motala med 11-5.

– Det ska bli jättespännande att se Isac. Precis som Pontus Nordström spelar han väldigt moget, säger Patrik Johansson.

AIK storsatsar

Motståndarna AIK har värvat friskt till sin första säsong i högsta serien på 54 år. På topp har man två resliga nyförvärv i Patrik Nilsson och Pavel Ryazantcev.

– Vi måste jobba tillsammans för att få stopp på dem. Vi ska spela som vi har gjort, med ett kompakt försvar där vi ger varandra understöd i varje situation, säger Putte.

De senaste veckorna har rubrikerna kring AIK dock främst handlat om hemmaarenan Bergshamra IP. Frågan har gällt om idrottsplatsen håller för spel i elitserien och strålkastarna har varit det kanske största bekymret.

– Vi kommer vara ute på uppvärmningen i god tid så vi kan känna in läget. Det blir en utmaning men vi känner oss väl förberedda och förra året spelade vi fantastiskt bra utomhus, säger Putte.

Med tanke på att ni inte mötts tidigare, hur har du förberett taktiken?

– Jag såg dem en hel del i World Cup och sedan har jag sett deras första två matcher i serien. Jag känner att vi har koll.

Har du upptäckt några svagheter?

– Vi har sett några ja, avslutar Putte hemlighetsfullt.

Både VBK och AIK står inför matchen på två poäng efter två spelade matcher. Kl 11 på fredagsförmiddagen sätter sig VBK-spelarna i bussen för att åka iväg mot Solna och jaga nya poäng.

Se matchen på Bandyplay

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 11:a 2 1 0 1 5 8 2
AIK 8:a 2 1 0 1 6 6 2

Fem senaste VBK
Motala (h) 3-2
Villa (b) 2-6
Frillesås (h) 2-2
Villa (WC) 3-7
Bajkal Energy (WC) 7-4

Fem senaste AIK
Sirius (h) 6-3
Bollnäs (b) 0-3
Edsbyn (b) 3-3
Vodnik (ExTe) 3-6
Dynamo Moskva (ExTe) 3-1

Senaste mötet:
1969 Kval till Div I: VBK – AIK 4-0

Bäste målskytt
VBK: Niklas Gälman 2
AIK: Pavel Ryazantcev 2

Flest Assist
VBK: Vilén, Lundström, Peuhkuri, Blomberg 1
AIK: Johan Willes 3

Kristian Lönner
k_lonner@yahoo.se