VBK tog fjärde matchen – nu väntar avgörande på Zinken

VBK tvingar fram en femte och direkt avgörande kvartsfinal mot Hammarby efter seger ikväll med 7-5.
VBK stod för en oerhört stark prestation i en match som till slut blev oerhört dramatisk.

Att starten skulle bli viktig i den här matchen kände nog alla. Och bättre start än vad VBK fick kunde ingen drömma om. Trots att det var Hammarby som hade avslag tog det bara 25 sekunder innan Johan Löfstedt gjort 1-0.

25 sekunder var också ungefär vad som behövdes för att förstå att VBK hade en helt annan energi i den här matchen jämfört med mötet på Zinken för bara två dagar sedan.

Efter drygt 20 minuter hade VBK gått ifrån till en ledning med 3-0 efter två mål av Patrik Johansson som var en av matchens giganter. VBK som under de tidigare tre matcherna bara gjort fyra spelmål hittade nu luckor i Hammarbys försvar.

En väldigt avgörande spelsekvens kom på övertid i den första halvleken vid ställning 3-1. Hammarby spelade sig igenom VBK:s försvar och Kasper Millerud skulle egentligen bara lyfta in bollen i mål. Ett benskydd räddade i sista sekund och VBK kunde istället gå till halvlekens sista anfall vilket resulterade i 4-1 av Daniel Johansson.

Stor dramatik i andra halvlek

Andra halvlek blev som väntat oerhört dramatisk. Hammarby fick en tidig reducering och satte press på VBK:s försvar. Trots att Jesper Hvornum satte 5-2 på en hörna, en variant där han klippte till från höger trots att det var en vänsterhörna, och trots Putte gjorde 6-3 i den 69:e minuten lyckades inte VBK riktigt avgöra matchen.

Istället gjorde Alan Dzhusoev ett makalöst solomål till 6-4 och med 13 minuter kvar kom 6-5 när Jesper Jonsson för tredje gången kunde göra mål alldeles framme vid mållinjen.

Men det här var ändå VBK:s kvartsfinal. Med uppoffrande försvarsspel lyckades man försvara målet från fler påhälsningar. Framåt tog Johan Löfstedt och Pontus Blomberg ett enormt ansvar med att både få igång nya anfall och hålla i bollen. I den 90:e minuten kom till slut spiken i kistan när Joakim Andersson gjorde 7-5.

Avgörande på Zinken på söndag

Kvällens seger betyder att det nu står 2-2 i matcher mellan lagen och att en helt avgörande match väntar på söndag på Zinkensdamm. Det blir klubbens största match sedan SM-finalen 1995.

Matchen börjar på klassisk tid, 13.15. Åk upp och stötta laget – Det är nu det händer!

Vetlanda BK – Hammarby IF 7-5 (4-1)
Målskyttar VBK: Patrik Johansson 3, Daniel Johansson, Joakim Andersson, Jesper Hvornum, Johan Löfstedt
Hammarby: Jesper Jonsson 3, Alan Dzhusoev 2
Utvisningar: VBK 2×10 Hammarby 3×10
Hörnor: 9-7
Matchrapport

Laguppställning

Kristian Lönner
k_lonner@yahoo.se