VBK vann (ännu en) spännande match

Den som vill se mål ska gå på bandy. Den som vill ha lite spänning i sitt liv ska se gå och se VBK. Emil Fedorov avgjorde med sitt 6-5-mål.

Vetlanda BK fortsatte med Christian Boman som målvakt och Filip Bringe som vänsterhalv. Santtu Nurmi var sjuk och August Klang kom in i hans ställe. Precis som i tio av de tidigare tolv matcherna gjorde motståndarna första målet. Den här gången var det Markus Kumpouja som försatte VBK i underläge, med ett långskott. Joakim Andersson kvitterade och det var så vackert, och lite ovanligt. Skulle jag bara berätta att han fick en passning från Pontus Blomberg och kom in från höger, då tror ni att ni vet hurdant mål det var. Men det här var något extra. För han åkte inte förbi motståndarna, han dribblade med en hand och la in bollen i öppet mål, som om han spelade med några ungar på gatan. 

Det var en rätt hafsig första halvlek. En hel del lägen och bra fart, men också många tappade bollar, felpassningar och slumpmål. Bollar som studsade hit och dit. Linus Jönsson smällde in 2-1, men sen var det Jocke som drog in en boll som studsade runt, Olle Berglunds benskydd var sist på bollen till 2-3 och hur Jocke gjorde 3-3 vet nog bara han och Jesper Henriksson (som var vänlig nog att ta ner bollen efter att Frillesås målvakt räddat Albin Rehnholms skott). Jocke hade sånär gjort 4-3 precis innan paus men den fina genomskäraren från Axel Ekholm smet precis förbi Anderssons klubba. 

VBK bästa i början av andra

Bollarna fortsatte att studsa runt i andra halvlek. Alldeles i början av andra halvlek bröt Sebastian Ytterell högt upp på offensiv planhalva, bollen studsade så att Axel Ekholm fick fick chansen att på studsande boll ungefär vid straffpunkten slå in 4-3. Lågt bakom Johannes Gustafsson. 

Nu kom en period då VBK kontrollerade matchen genom bra försvarsspel och snabbt kontringsspel. Joakim Andersson kom en mot en mot en Frillesåsförsvarare utan att göra mål. August Ljung fick inte straff när han vältes omkull. VBK skapade en massa hörnor utan att träffa bollen. Men till slut träffade Filip Bringe bollen i vänsterläge – han kommer ofta i fina lägen från sin halvposition – och efter en fin skruvade bana hamnade den i nät. Lågt bakom Johannes Gustafsson. 

5-3 hemma mot Frillesås och viss kontroll. Jovisst, säkert. Det såg så ut. Men så fick Frillesås en hörna efter lite felstuds i sarg och på Pontus Sjölunds kind. Marcus Lindholm bröt hörnan tidigt men det noterade varken VBK:s rus eller Christian Boman, så han fick både tid och en stor lucka att sikta på och så var det reducerat och 20 minuter kvar att spela. 

Fedorov avgjorde

Det var inte så att Frillesås skapade så mycket. Men ett mål kan uppstå ur minsta lilla, och den här gången var det Tero Liimitainen som på Emil Fedorov-manér dansade längs kortlinjen och efter lite trassel satte 5-5. Men Emil Fedorov ville inte var sämre än sin Veiterä-kompis, så han vickade lite på höfterna och kunde med ett dragskott från straffpunkten göra 6-5 till VBK bara minuten senare. Lågt bakom Johannes Gustafsson. 

Frillesås skapade inte så fasligt mycket mer än någon hörna under de tio minuter som återstod. VBK tog två poäng och avancerade till åttonde plats i den elitserie som är så jämn att det för VBK:s del bara skiljer två poäng upp till fjärdeplatsen och Sandviken. Å andra sidan är det bara fem poäng ner till Sirius och sistaplatsen.

Bandysäsongen 2022/2023 är en lång rysare och den fortsätter för VBK:s del i Sandviken på onsdag innan det är dags för hemmamatch mot Hammarby på fredag. Jag vågar nästan utlova mer spänning då.

Vetlanda BK – Frillsås BK 6-5 (3-3)
Målskyttar VBK: Joakim Andersson 3, Axel Ekholm, Filip Bringe, Emil Fedorov
Frillesås: Markus Kumpouja, Linus Jönsson, Mattias Johansson, Marcus Lindholm, Tero Liimitainen
Utvisningar: VBK 1×10
Hörnor: 14-9
Matchrapport

Laguppställning