VBK vann efter onödig dramatik

VBK verkar fast beslutna om att bjuda publiken på dramatik i varje match – även när det verkligen inte behövs. Matchen mot AIK slutade 7-6 efter ledning 5-2 i paus.

AIK kom till spel utan Johan Willes och gamle storskytten Patrik Nilsson. Två tunga avbräck och i inledningen av matchen kändes AIK tunt och lojt. VBK satte tonen och Patrik Johansson gjorde 1-0 redan i den femte minuten, framspelad av Axel Ekholm. Just Ekholm var matchens man. Bara i första halvlek stod han för två mål, en assist och var den som helt på egen hand fixade straffen som Niklas Gälman gjorde 2-0 på.

I AIK handlade det mesta om Pavel Ryazantcev. Han var ett ständigt hot och gjorde också mål på en högerhörna. Men ändå stod han i första halvlek i skuggan av Ekholm, Vilén, Nyberg och Patrik Johansson. VBK gjorde sin bästa halvlek i år och hade ett fyndigt anfallsspel som påminde om de bästa stunderna 2017/18. I halvlek stod det 5-2 på resultattavlan och det speglade matchen väl.

När Tobias Nyberg enkelt fick åka igenom AIK-försvaret och skjuta 6-2 trodde de flesta att matchen var över. VBK försökte spela av matchen men det är som bekant ingen enkel konst. Tempot sjönk, koncentrationen försvann och passningarna kom till felvända spelare. AIK var inte sena att utnyttja läget och reducerade två gånger om. Inte ens Axel Ekholms 7-4 med knappt tio minuter kvar tog död på spänningen. AIK satte 7-5 på hörna och i den 90:e minuten kom 7-6.

AIK satsade fullt framåt när Albin Rehnholm tog årets viktigaste utvisning när han resolut stoppade ett farligt AIK-anfall. Därefter fanns bara tid för ett skott till och det kunde VBK-muren bestående av samtliga tio utespelare mota bort.

1 114 åskådare kom när Stockholmsveckan inleddes (nästa fredag hemmamatch mot Hammarby) och fick se VBK gå upp fjärde (!) plats i elitserien.

Vetlanda BK – AIK 7-6 (5-2)
Målskyttar VBK: Axel Ekholm 3, Patrik Johansson 2, Tobias Nyberg, Niklas Gälman
AIK: Christian Frohm 2, Kalle Lempinen, Elias Engholm, Pavel Ryazantcev, Emil Juhlén.
Utvisningar: VBK 1×10, AIK 2×10
Hörnor: 7-10
Matchrapport

Laguppställning

Kristian Lönner
k_lonner@yahoo.se