Viktig cupmatch mot Vänersborg

I Svenska cupens tredje omgång möts VBK och Vänersborg - två lag som behöver två poäng för att skapa sig läge för att gå till slutspel.

Svenska cupen rullar vidare och för VBK:s del är det dags för första hemmamatchen när IFK Vänersborg kommer på besök. Eftersom det bara är två lag som går vidare från gruppen med sju lag är det sannolikt Vänersborgs sista chans att hänga på i jakten på slutspelsplats, medan det för hemmalagets del är en chans att skapa sig ett bra utgångsläge inför gruppspelets avslutande hälft.

Vänersborg står på en poäng efter sin två inledande matcher. Men det är en poäng som kunde varit tre. Vänersborg har nämligen fortsatt på den trista trend som inleddes förra säsongen – att förlora poäng i slutminuterna. I premiären mot Gripen blev det en sen poängförlust efter att William Arvidsson kvitterat för Trollhättanlaget i matchens absoluta slutminut. Mot Frillesås var ställningen 2-2 fram till övertid, då Fredrik Johansson slog in en hörna för Frillesås. 

Därtill har västgötarna haft problem med skador. Klart är att Adam Blomster inte spelar mot VBK. Det verkar också tveksamt med Juho Liukkonen och kanske någon mer. 

För VBK:s del är skadeläget ljusare. Det ser på tisdagskvällen ut som att tränare Sigge In-Fa-Lin har hela manskapet tillgängligt. Men även för VBK:s del är matchen viktig sett till tabellen. Förlusten mot Villa var väl förvisso enligt beräkningen och det lag som tar poäng mot Villa måste räkna det som en jättebonus. Men just nu har VBK två poäng upp till Hammarby på andraplatsen i tabellen, och med tanke på att VBK slagit just detta Hammarby och att Hammarby har Villa kvar att möta, skulle en vinst mot Vänersborg sätta VBK i ett fint läge. 

Vi ringde Axel Ekholm för att kolla hur mycket han tänker på att det är en viktig match mo Vänersborg?
– Klart vi vill vinna, vi vill vinna alla matcher framöver. Men vi måste ta det match för match. Först gäller det att ta sig an Vänersborg och sedan får vi se mot slutet hur vi ligger till. 

Är det roligare att spela cupmatch än träningsmatch den här tiden på året?
Det tycker jag. Det är roligare att spela sådana här matcher som den imorgon. Det blir en annan känsla, det blir tävling och match på annat sätt.

Vad tycker du har funkat bäst hittills försäsongen?
I vissa delar av matcherna hittar vi lite av det som vi avslutade förra säsongen med, det är väl det bästa. Vi har ju bara haft en knapp vecka på stor is så det är skönt om saker redan stämmer. Sedan kommer det att göra stor skillnad när vi nu får vara mer på stor is. Vi har ju bara tränat där en knapp vecka.

Vad var det som inte funkade i storförlusten mot Villa (9-2)?
Det är alltid tufft att möta Villa, vi måste spela riktigt bra för att kunna mäta oss med dem. För att kunna orka med dem i en hel match behöver vi mer träning, bättre timing och bättre försvarsspel. Det krävs mer volym i träningen helt enkelt.

Nu har ni som du säger tränat en knapp vecka på stor is – märks det redan skillnad?
Det är klart att det märks lite. Men våra tre första matcher var våra tre första pass på stor is, och nu har vi fått några träningar, så lite mer igång känner vi oss väl. 

Förväntningar på matchen mot Vänersborg?
Tuff match. Det blir väl som vanligt när man möter Vänersborg. De är rätt bra defensivt, de är bra på fasta. Vi får väl scouta lite och sen är det bara ut och köra. 

Ut och kör gör Axel Ekholm klockan 19:00 i Hydro Arena. Har du köpt säsongskort gäller det även i matcherna i svenska cupen. 

Vill du hellre se matchen i soffan finns möjligheten både via Vetlanda-Posten, Bandypuls och Expressen.

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se