Ytterell inför semifinalen ”Vi vill ta initiativet”

VBK spelar semifinal i Svenska cupen, mot Västerås. Avslag klockan 16:30 i Lidköping.

Det satt långt inne, men till slut skickade Joakim Carlström in en vänsterhörna och VBK tog den poäng som krävdes för att kvalificera sig till slutspelet. Som tvåa i södra gruppen ställs Gulsvarta BK mot vinnaren i den norra gruppen, Västerås SK. VSK vann gruppen på nio poäng, där fyra vinster och ett kryss mot Edsbyn gjorde att regerande svenska mästarna var kvalificerade för slutspel redan innan lagets sista match mot Sandviken, som man förlorade. 

Västerås vann som bekant SM-guld i våras, efter en förlängningsseger mot Villa i finalen. Viktor Spångberg avgjorde då. Förlängning var också vad som krävdes i två av fyra kvartsfinaler mot VBK. Sedan dess har Tobias Holmberg och Magnus Joneby lagt skridskorna på hyllan. In i laget har Tobias Nyberg och Martin Flodström kommit. De verkar båda ha anpassat sig väl i den nya miljön och bidragit med sitt under gruppspelet. Nyberg som väntat den med störst bidrag i poängkolumnen. 

I VBK är liberon Sebastian Ytterell en av spelarna som ligger bakom att försvarsspelet i fem av sex matcher i gruppspelet sett bra ut och i dessa fem matcher har VBK släppt in tre mål eller färre.   

Vad är du mest nöjd med under gruppspelet?
Först och främst att vi vann de matcher vi ville skulle för att gå vidare. Sedan har vi skapat väldigt mycket lägen, vilket bådar gott. Sedan tycker jag att försvarsspelet har funkat bra. Det gör det enklare att vinna om man inte släpper in för många mål.

Nu väntar Västerås som är regerande svenska mästare och av många tippas vinna Svenska cupen. Vad behöver ni göra bättre för att slå ut dem?
Vi måste komma upp i det tempo som vi vill spela. Vi behöver ta initiativet, vara aggressiva och spela ut, visa vilja att vinna.

Vad är din bild av Västerås hittills, skiljer det sig från förra säsongen?
Jag har sett dem jättemycket under försäsongen, men har väl ganska bra koll på dem. Det är nog ganska likt som förra säsongen, även om det blir lite annorlunda exempelvis med Tobias Nyberg, men som lag tror jag det är sig ganska lika,

Finns det en särskild revanschlusta mot Västerås eftersom det var mot dem ni åkte ur SM-slutspelet.
Revanschlusta vet jag inte, jag tänker inte på det sätter. Det är mer att vi vill åka till Lidköping, vinna och spela final på söndag. Vill vara det bättre laget och vinna. 

Har ni börjat lätta på träningen för att vara i form till helgen?
Vi har kört ganska hårt under hela cup-perioden och även kört på ganska bra hela den här veckan. Det var idag (fredag) som vi inte tränade lika länge som vi normalt gör, så det är väl ingen formtoppning bara för den här helgen.

Något mer du vill tillägga?
Det vore kul om det kom upp några supportrar till Lidköping. Det var länge sedan VBK spelade semifinal i någon större turnering.

Vi hoppas att så många som möjligt hörsammar Sebbes uppmaning. Om ni inte har möjlighet att ta er till Lidköping sänds matchen hos Vetlanda-Posten, Bandypuls och SportExpressen. 

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se