Edsbyns tyngd och hörnskytte avgjorde

Förlust med 7-2 (4-1) efter tre Edsby-mål på hörna i första halvlek.

Edsbyn hade stort bollinnehav i första halvlek, inledningsvis låg Vetlanda bra i positionerna och Edsbyn kom inte till några ordentliga lägen. En halvchans, skott ur snäv vinkel som gick utanför, var det enda som åstadkoms. Istället var det Vetlanda som hade något bättre lägen, Emil Nordström fick skottchans inne i straffområdet men Anders Svensson kunde parera.

I tionde minuten hittade linjedomaren en hörna till Edsbyn, från Vetlanda-spelarnas position var den aldrig ute och de protesterade, men hörna var dömt och den gjorde Edsbyn mål på. Några minuter senare så dömde linjedomaren mål igen, men efter viss diskussion kom de överens om att bollen gick utanför.

Edsbyn skulle ändå få nästa mål med sig, Tuomas Määttää fick alldeles för mycket utrymme efter en spelvändning och satte rakt framifrån bollen intill stolpen. En reducering var nödvändig och den kom ganska så omgående då Santtu Nurmi kom runt på vänsterkanten och hittade Axel Ekholm inne i straffområdet. Axel dribblade sig fri och lyfte in bollen, det var dessutom Santtus första poäng i Elitserien.

Hemmalaget hade bra kontroll på matchen utan att så långt haft så många chanser, men sista 20 minuterna kom de till fler avslut, inte sällan efter slarv från VBKs sida. Dock dröjde det till de sista fem minuterna av halvleken innan nästa mål föll, och då blev det två ytterligare hörnmål innan paus.

Vetlanda började andra halvlek alldeles för passivt, Edsbyn tilläts göra 5-1 i 52:a minuten och med bud på fler hemmamål strax därefter så tog Patrik Johansson timeout. Den fick resultatet att Vetlanda började spela med bättre fart både i backlinjen och i anfallsspelet och man började hota igen på ett sätt som man inte gjort sedan inledningen av matchen.

Mål blev det också, Tobias Nyberg slog in en hörnretur efter ett stolpskott av Emil Nordström. Det var första hörnmålet för VBK sedan premiärmatchen mot Villa.

Efter ett mer statiskt spel där Edsbyn hade bollen mest så blev det mer svängigt och öppet, det var något som Edsbyn utnyttjade bäst med två ytterligare mål. Vetlanda skapade någon enstaka chans där bollen smet utanför, i övrigt var det mest skott utifrån och en del hörnor som inte gav någonting.

Matchen slutar 7-2 efter en tung första halvlek där Edsbyn utnyttjar sitt hörnskytte, sett över hela matchen en odiskutabel seger men möjligtvis något mål för mycket i överkant.

Edsbyns IF – Vetlanda BK 7-2 (4-1)
Målskyttar VBK: Axel Ekholm, Tobias Nyberg.
Edsbyn: Tuomas Määttä 3, Daniel Burvall Jonsson 2, Martin Frid, Oscar Wikblad.
Utvisningar: Edsbyn 1×10, VBK 4×10
Hörnor: 11-9
Matchrapport

Laguppställning

Dennis Josefsson
dennis.josefsson@vetlandabk.se