Fem frågor till författarna bakom jubileumsboken

I dag fredag släpps jubileumsboken Gulsvarta Hjärtan. Vi har ställt fem frågor till författarna bakom boken, Kristian Lönner och Daniel Engström Stenson.

Hur kom det sig att ni började skriva jubileumsboken?

Kristian: För min del har idén funnits länge. När jag och Daniel hittade en strategi för hur vi skulle kunna göra det, där jag framför allt jobbade med researchen och att skriva kapitlen medan Daniel tog ansvar för intervjuerna, var det bara att köra.

Daniel: Det var Henrik Stålhammar som i Edsbyn januari 2016 sa att jag borde vara med och skriva en bok till 75-årsjubileumet. Sedan dess har idén grott och när Kristian hade tänkt tanken blev det rätt självklart.

Vad har varit roligast med att skriva Gulsvarta Hjärtan?

Daniel: Att från träffa massa personer som betytt så mycket VBK och därmed också för mig. Att fika och prata bandy med Jonas Claesson, Per Lennartsson och Patrik Johansson är en barndomsdröm som gick i uppfyllelse.

Kristian: Att jag lärt mig så mycket om VBK. Två specifika höjdpunkter var att se om de sju SM-finalerna och träffa Sami Laakkonen, Leo Segerman och Timo Serenius i Finland.

Vad har ni lärt er som ni inte kunde om VBK innan ni skrev boken?

Kristian: Enormt mycket. Jag har fått en helt annan förståelse för varför VBK blev bäst i Sverige. Jag har också upptäckt många härliga profiler, som Leif Borr på 60-talet. Att läsa om rivaliteten med Boltic på 80-talet var också spännande.

Daniel: Hur stor skillnad enskilda personer har kunnat göra. Det är otroligt många som bidragit till att göra VBK till vad det är idag. Men det går inte blunda för en sådan som Lars Forssell som gjort otroligt mycket för att göra ett topplag av VBK.

Oavsett om man håller på VBK eller inte – varför ska man köpa boken?

Daniel: Jag tycker intervjuerna ger en bra bild av hur tankegångarna kan gå hos spelare och ledare. Det intresserar mig och förhoppningsvis fler.

Kristian: Boken ger förhoppningsvis en heltäckande bild av VBK:s historia men också glimtar av Vetlandas historia och bandyns utveckling. Om inte annat finns det massa fina bilder att titta på och ett massivt statistikavsnitt som Johan Svedbom hjälpt oss med.

Vad tror ni kommer bli den största snackisen från boken?

Kristian: Intervjun med Johan Löfstedt blir säkert en snackis!

Daniel: Jag hoppas den leder till mycket snack av typen ”kommer du ihåg när…”

Klicka här för att läsa mer om boken Gulsvarta Hjärtan. Boken kostar 249 kronor och säljs i samband med VBK:s matcher samt på bland annat Ica Maxi i Vetlanda och Björns bokhandel.

Andreas Söderman
andreas.soderman@vetlandabk.se