Försvarsstarka Villa på besök

Sveriges bästa defensiv kommer till Vetlanda. Kanske beror det på att Villa i backlinjen har en spelare som bli skogstokig när laget släpper in mål.
– Jag vet att det ser fånigt ut. Men jag kan inte hjälpa det, säger Martin Andreasson.

Det fanns en tid då Villa var synonymt med full fart framåt, oberäkneligt, men inte alltid framgångsrikt. Numera är Villa Lidköping det lag som släpper in minst mål i Elitserien. Efter 19 spelade matcher har laget bara släppt in 48 mål, strax över 2,5 mål i snitt.

Vi ringde Villas nr 22, Martin Andreasson, och frågade varför Villas försvar är så bra.
– Varje gång man får en sådan där fråga brukar man släppa in ett gäng matchen efter. Så jag förstår att du vill ställa frågan, skrattar Andreasson, innan han försöker förklara.
– Vi har en trygghet i backlinjen. Jag och Martin Johansson har spelat fyra år, Björling har varit med tre. Det är bara Felix Pherson som är ny. Sedan har vi ju vunnit mycket, då släpper man ofta in lite färre mål.

På väg mot rekord

Lyckas Villa hålla snittet om 2,5 insläppta mål per match slutar laget på 65 insläppta mål, vilket skulle innebära nytt rekord för antalet insläppta mål sedan Elitserien med 26 matcher infördes.
– Det pratades en del om att vi hade få insläppta mål i början av serien. Men det är inte mycket värt att prata om 2 insläppta i snitt efter tre spelade matcher. Men nu har det gått nästan tjugo matcher, och även om snittet skulle öka så har vi ändå gjort det bra, säger Andreasson, som också konstaterar att Villa denna säsong gjort lite färre mål än tidigare säsonger. Andreasson är en av tre mittförsvarare i Villa.

Läs mer: Löfstedt ”Vi är starka mot slutet”

Är det framför allt mittförsvaret som är förklaringen till ni släppt in få mål?
– Det beror lite på vilket försvarsspel man spelare. Men generellt sett – i alla lagidrotter – jobbar ju anfallarna mer hemåt nu än för 20 år sedan. Men det är klart, räknar i procent har väl vi mer det att göra än många andra. Precis som att jag inte har så mycket att göra med att David Karlsson gör 50 mål.
– I mittförsvaret är det såklart skönt att ha Martin Johansson. Man vågar vara aggressiv eftersom det inte är någon fara om man skulle bli överspelad vid enstaka tillfällen och han hamnar i en mot en mot en anfallare. Han löser det oftast, säger Andreasson berömmande om sin försvarsskollega som är uttagen i VM-truppen.

Sjundedel av insläppta målen kom mot VBK

Under säsongen är det egentligen bara en match som Villas försvarsspel rämnat något. Det var i Lidköping när VBK lyckades göra sju mål – alltså en sjundedel av Villas insläppta mål.
– I just den matchen hade vi lite fel inställning. Vi hade vunnit alla matcher innan det, och släppt in väldigt lite mål. VBK tog oss lite på sängen då, och vi kommer behöva vara extra vaksamma.
– Men samtidigt är det så att mot Vetlanda kan man inte räkna med att vinna med 3-1 eller 4-2 som vi annars gör i många matcher. Det kanske är mer troligt att vi vinner med 7-5, om vi vinner.

”Jag blir tokig ibland”

En följd av de få insläppta målen för Villa, är att publiken får ser mindre av Martin Andreassons raseri vid insläppta mål. Andreasson har nämligen känslorna utanför tröjan när han spelar bandy.
– Det ser ju fånigt ut, det vet jag. Men det är bara när jag håller på med idrott, i övrigt är jag ganska lugn och det är inte så att jag studsar runt här hemma om sambon lagar fel mat. Men när vi släpper in mål blir jag tokig ibland. Men jag blir också väldigt glad när vi gör mål, och de få gånger jag gör mål blir jag också galen. Och då blir jag hånad för det. Men jag kan ju inte bjuda publiken på de grejer som Löfstedt kan, så jag får väl nöja mig med det här, avslutar Martin Andreasson med ett leende.