Inför Villa: Vi är starka mot slutet

VBK tar emot försvarsstarka Villa Lidköping och Johan Löfstedt vet vad han förväntar sig.
– Jag tror de kommer låta oss föra spelet. Men är vi med mot slutet när spelet alltid öppnar upp sig har vi en bra chans, säger han.

VBK är med sina 114 mål ett av seriens målfarligaste lag framåt. Senast blev det elva mål mot Tillberga. Men på onsdagen får VBK:s offensiva spelare möta bästa tänkbara motstånd. Villa har bara släppt in 48 mål och släpper därmed bara in 2,5 mål i snitt. VBK har å sin sida bara släppt in två mål eller färre i fyra matcher under säsongen. Antingen måste VBK alltså se till att släppa in färre mål än de brukar, eller göra fler än vad Villa brukar släppa in.

Läs mer: Andreasson ”Jag blir tokig ibland”

Johansson Sveriges bäste försvarare

Johan Löfstedt hittar framför allt en förklaring till Villas starka försvarsspel.
– Martin Johansson är i mitt tycke Sveriges bästa försvarsspelare. Övriga spelare är också bra, men det är han som håller ihop det. De gör egentligen inget annorlunda mot andra lag, men de gör det väldigt bra, säger Löfstedt som också menar att försvarsspelet påverkas av anfallsspelet.
– Tappar man boll i fel lägen då sätter man sina försvarsspelare i svåra lägen. Det är något vi pratar mycket om, och jag är övertygad om att Villa också gör det.

Läs mer: Fåtal sittplatsbiljetter kvar

Förväntar lågt spelande Villa

I matchen mot Sandviken mötte VBK ett bortalag som satte säkerheten främst och VBK hade i perioder svårt att bryta igenom ett kompakt SAIK-försvar. Löfstedt ser en liknande matchbild framför sig när han funderar över matchen mot Villa
– Jag förstod att SAIK skulle spela som de gjorde. Enkelt bortaspel med lågt försvar och fokus på defensiven. Så tror jag Villa kommer spela också. Det är så jämnt i matcherna den här säsongen, så alla lag tar till det som krävs för att vinna varje match.
– Jag tror att vi genom våra senaste säsonger där vi gjort mycket mål satt oss i respekt, och lagen som möter oss pratar nog om våra styrkor på ett sätt de kanske inte gjort tidigare.

Att även topplagen kommer till Vetlanda och spelare ”bortaspel” gör att matcherna påminner mer om vad som kan förväntas i ett eventuellt slutspel. Att hantera sådana matcher är något som Löfstedt menar att laget pratat mycket om.
– Efter kvartsfinalen för två år sedan då vi hade väldigt svårt att luckra upp Villa har vi försökt bygga ett spel som kan räcka även när de bättre lagen låter oss föra spelet. Så matchen mot Villa blir en bra värdemätare på det.

Starka mot slutet

Löfstedt tycker att VBK gjorde en bra match senast mot Tillberga, där laget matchen igenom skapade många chanser, även om TB också tilläts skapa chanser väl enkelt i perioder. Mot Villa krävs ett annat fokus både offensivt och defensivt.
– Villa är bra åt båda håll. De har mycket kvalitet framåt också, så det kommer bli en tuff match, säger Löfstedt som ser en nyckel till två poäng.
– Vi behöver vara med i starten. Vi känner att vi är väldigt starka i slutet av matcherna. Då öppnar spelet alltid upp sig lite och då har vi så mycket kvalitet att vi kommer skapa chanser. Därför försöker vi alltid vara med så länge det går – då har vi en bra chans.

Se matchen på Bandyplay

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 6:a 19 11 1 7 114 81 23
Villa 4:a 19 13 2 4 95 48 28

Fem senaste VBK
Tillberga (b) 11-4
Sandviken (h) 4-7
Edsbyn (b) 4-7
Kalix (h) 9-4
Motala (b) 5-2

Fem senaste Villa
Bollnäs (h) 7-3
Tellus (b) 5-1
Västerås (h) 6-1
Broberg (b) 3-5
Vänersborg (h) 6-0

Senaste möten:
18/11/2017 Villa – VBK 6-7
13/1/2017 VBK – Villa 3-12

Bäste målskytt
VBK: Joakim Andersson 42
Villa: David Karlsson 28

Flest Assist
VBK: Pontus Blomberg 22
Villa: Martin Karlsson 19