Inför AIK

VBK möter AIK. En nyckel till seger? Aggressivt försvarsspel utan att drabbas av utvisningar.

Efter segern mot Tellus åker VBK till Stockholm, Gubbängens skridsko- och bandyhall närmare bestämt, för att ta sig an AIK. AIK kommer till matchen efter att under matchens sista tio minuter gått från underläge 3-4 till seger 6-4 i derbyt mot Hammarby i onsdags. Det innebär att AIK fortsatt står på två förluster i årets Elitserie. Båda förlusterna har kommit hemma, mot Sandviken och senast i helgen mot Villa.

Matchen mot Hammarby visade att AIK är svårslagna. Men den visade också att det går att störa AIK med ett aggressivt och bra försvarsspel. En utmaning för VBK blir därför att spela ett aggressivt och tätt försvarsspel utan att sitta för ofta och länge på utvisningsbänken.

Faktum är att VBK jämfört med fjolårssäsongen har suttit mindre på utvisningsbänken. I genomsnitt har laget dragit på sig 24,4 utvisningsminuter, jämfört med förra årets 29. (Snittet sänks till 22,5 om vi räknar bort de de extra 30 minuter Simon Lundström fick för det lindriga matchstraff han fick för sina tre tiominutersutvisningar mot Vänersborg).

Vi frågade Philip Lennartsson en av de spelare som tidigare varit mycket utvisad men som i år endast dragit på sig 40 minuter, ett snitt på 2,8 minuter vilket är nästan en halvering jämfört med de tre senaste säsongernas snitt.

Har du blivit snällare?
Haha, jag är lika snäll som vanligt. Men jag vet att jag haft för mycket utvisningar genom åren och tränarna har önskat att vi ska ta färre utvisningar. Det har jag tagit till mig. Samtidigt måste jag utnyttja mina styrkor i närkampsspelet. Sedan har det underlättat att vi inte satt oss i lika många dumma lägen. Det är många utvisningar genom åren som jag tvingats ta när vi tappat boll.

Att ta färre utvisningar är något ni pratat om?
Det var faktiskt något ledarna tog upp vid ett av våra första möten i våras. De var tydliga med att vi behövde få ner antalet utvisningsminuter. Jag tycker man lider mer av att få en spelare utvisad nu jämfört med hur det var tio år sedan. Nu märker man att motståndarna går hårdare, satsar lite mer, när man har en utvisning.

Finns det en risk att bli passiv när man försöker undvika utvisningar?
Det finns en sådan risk. Det gäller att hitta balansen, särskilt som försvarsspelare. Spelar man i försvaret kommer man åka på några minuter. Men det gäller att det inte blir för ofta, och man får hitta en nivå som funkar. Tyvärr skiljer sig nivån för vad som är tillåtet en del från match till match.

Är det extra svårt att hålla sig på isen när man möter lag med många bra offensiva spelare, som AIK?
Man måste spela tufft mot dem. Det är bollskickliga och då måste man våga sätta stopp och ta ett frislag när vi får chansen. Ska vi rubba AIK behöver vi vinna det fysiska spelet. Men vi ska göra det utan att bli utvisade.

Vad blir nyckeln till att slå AIK?
Vi anar att de kommer sätta hög press på oss, som de gjorde senast vi möttes. Kan vi hantera det vet vi att vi kommer få chanser och då ska vi ta tillvara på dem.

 

Se matchen på Sportbladet Play

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 9:a 16 4 5 7 77 90 13
AIK 2:a 14 11 1 2 109 48 23

Fem senaste VBK
Tellus (h) 10-1
Sandviken (h) 5-5
Motala (b) 5-5
Frillesås (b) 3-4
Vänersborg (h) 4-4

Fem senaste AIK
Hammarby (b) 6-4
Villa (h) 2-7
Tellus (b) 16-0
Västerås (h) 10-4
Sirius (h) 6-5

Senaste möten:
2020/12/18 VBK – AIK 4-7
2020/01/10 VBK – AIK 7-6

Genom tiderna:
VBK – AIK 4 3 0 1 18-15

Bäste målskytt
VBK: Joakim Andersson 22
AIK: Erik Pettersson 29

Flest Assist
VBK: Pontus Blomberg 15
AIK: Erik Pettersson 19

Dennis Josefsson
dennis.josefsson@vetlandabk.se