Inför Bollnäs

Två jämna lag i möts i en jämn tabell när VBK åker till Sävstaås för match mot Bollnäs.

Elitserien i bandy går in i sin sista tredjedel. I omgång 18 möts Bollnäs och VBK på Sävstaås. Det finns en del som pekar mot en jämn match. Bollnäs spelar nämligen jämnt för det mesta. Av de elva senaste matcherna är det bara vid annandagsförlusten mot Edsbyn (2-6) som det skilt mer än två mål mellan lagen. De senaste tre matcherna har inneburit en vinst (6-5 hemma mot Villa) samt två förluster (mot Motala och Sandviken).

VBK är som bekant ett svängigt gäng denna säsong. Stora segrar varvas med stora förluster, men även en hel knippe jämna matcher. Fem oavgjorda är flest i serien, och lägg där till fyra matcher där uddamålet skilt lagen åt.

Jämnt har det också varit när lagen mötts de senaste åren. Förra året slutade i två bortavinster med 3-2. Året innan det slutade matchen i Vetlanda 1-1 medan Bollnäs vann på Sävstaås med 5-3.

Nu möts alltså lagen i en viktig match i den hämna tabellen där bara en poäng och fyra mål skiljer lagen åt. På nionde plats hittar vi VBK med 15 poäng. På tionde plats återfinns Bollnäs, med 14 inspelade poäng. Tiondeplatsen är också den sista platsen som ger en chans att ta sig till kvartsfinal via en åttondelsfinal. Närmast bakom Bollnäs hittar vi Sirius och Hammarby på 12 poäng. Eftersom inget lag i år behöver lämna Elitserien på sportsliga grunder spelas inget kvalspel och det finns därför inte något kvalstreck att oro sig för.

Däremot finns en sjätteplats att blicka mot. Men dit upp är det fyra poäng för VBK, då både Västerås och IFK Vänersborg har spelat in 19 poäng.

Hur ser VBK:s tränare Mattias Rehnholm på motståndet och den mycket jämna tabellen?

Vad tänker du när du tittar på tabellen?
Du, jag har inte tittat på tabellen. Jag har allafall inte tittat så noga på den.

Är det verkligen sant?
Jag har väl sneglat, så jag vet att den är jämn. Men det är faktiskt så att jag inte riktigt vet vilken plats ligger på. Ligger vi åtta?

Vi ligger nia, och har fyra poäng upp till en sjätteplats – är det något ni blickar mot?
Vi blickar mot att spela slutspel. Sedan om vi gör det via en sjätteplats eller tiondeplats spelar inte så stor roll. Men det är många som blickar mot att spela slutspel. Det finns lag bakom oss som gärna gör det också. Så det är ett jämnt race.

Är du nöjd med 15 poäng efter 17 matcher?
Som jag sagt tidigare pratar vi om prestationer. Vi har gjort bra prestationer i många matcher. Men så finns det några matcher där vi inte gjort bra prestationer och det inte heller blivit poäng. Då är jag inte nöjd.

Tittar vi på återstående spelschema är det sju av nio matcher mot lagen som ligger femma till tolva i tabellen – det gör att mycket ligger i era händer. Vad blir nyckeln för att ta tillräckligt med poäng i matcherna som återstår?
Att vi får till spelet över 90 minuter, jämnheten. Vi har höga toppar och de får gärna fortsätta komma. Men dalarna ska inte bli så djupa. Alla matcher går i vågor, så är det för alla lag. Därför handlar det om att korta de dåliga stunderna. När man själv är trött eller när motståndarna får energi gäller det att göra rätt saker. Tyvärr finns ju ingen färdig manual för hur man gör det, det beror ju exempelvis på vad motståndarna gör också.

Jag tycker att vi fått lite trygghet i försvaret senaste matcherna, även om vi släppte in tolv senast men det var en speciell match. Nu blev ju Philip Lennartsson skadad senast så vi får flytta runt lite i backlinjen igen men jag hoppas vi kan behålla tryggheten.

Är det samma saker som krävs för att ta poäng mot Bollnäs som de tog upp ovan?
Det som är speciellt nu är att det spelas utomhus. Det blir Iite som Motala borta. Även om det är bra förutsättningar blir det lita andra parametrar jämfört med när man spela inomhus.

Se matchen på Sportbladet Play

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 9:a 17 5 5 7 90 102 15
BGIF 10:a 17 5 4 8 52 70 14

Fem senaste VBK
AIK (b) 13-12
Tellus (h) 10-1
Sandviken (h) 5-5
Motala (b) 5-5
Frillesås (b) 3-4

Fem senaste BGIF
Sandviken (b) 2-4
Villa (h) 6-5
Motala (b) 3-4
Frillesås (h) 6-4
Edsbyn (b) 3-4

Senaste möten:
2020/1/31 VBK – Bollnäs 2-3
2019/11/15 Bollnäs – VBK 2-3

Genom tiderna:
VBK – Bollnäs 37 10 9 18 139-172

Bäste målskytt
VBK: Joakim Andersson 25
BGIF: Patrik Nilsson 18

Flest Assist
VBK: Pontus Blomberg 17
BGIF: Per Hellmyrs 11

Dennis Josefsson
dennis.josefsson@vetlandabk.se