Inför Juniorfinalen

Det är dags för finalhelg i svensk bandy. Här kan du läsa allt du behöver veta inför VBK:s juniorfinal mot Villa.

VBK står – som sig bör i en SM-final – inför en tuff uppgift när Villa Lidköping står på andra sidan. Laget är obesegrat under säsongen och påminner därmed om det VBK-lag som förra året spelade en hel juniorsäsong utan att förlora.

Villa inledde säsongen med att vinna World Cup, fortsatte med att vinna södra serien efter 11 vinster och en oavgjord, för att sedan ta sju raka segrar i Superjuniorelitserien. Men – och det är ett viktigt men – enda poängförlusten kom i Hydro Arena när VBK med start i minut 84 hämtade in 3-6 till 6-6.

Härndahl Villas offensiva nyckel

Laget anförs av Alexander Härndahl, som gjort en antal matcher i Elitserien under säsongen. Meriter från A-laget har även Alexander Karlgren och Theo Lewerin. Den sistnämnde är den som varit med i Villas A-lag under slutspelet och frågan är om Lewerin under helgen kommer att dubblera eller enbart spela seniorernas final. I laget finns också Melker Broberg, yngre bror till Joel.

Yngre VBK-lag

VBK å sin sida ställer upp med ett yngre lag. I laget som besegrade Ljusdal i semifinal fanns endast tre spelare som är födda 2001, vilket är det äldsta man kan var i årets juniorserie. Villa hade å sin sida sex 01:or. VBK ställer också upp med två spelare födda 2004, August Ljung och Vladimir In-Fa-Lin (jodå, papporna är de du tror).

I VBK är det Isac Karlsson som gjort de flesta målen under säsongen, men under superjuniorelitserien och slutspelet har även Alfons Degerstedt och Vladimir In-Fa-Lin varit vanligt förekommande i målprotokollet. Emil Nordström – som intervjuades tidigare i veckan – svarade för ett hattrick mot Ljusdal i semifinalen.

”Väldig sugna på att spela”

En av VBK:s två tränare – den andra är Robert Ek – Peter Racov sa såhär när hemsidan nådde honom på det hotell i Enköping där laget bott natten mellan torsdag och fredag.
– Vi är väldigt sugna på att spela. Vi vill göra en bra match tillsammans. Det känns som att vi stegrat under slutet av serien och i slutspelet.
– För oss blir defensiven viktig. Vi ska vara aggressiva, spela fysiskt, åka mycket skridskor, som vi gjorde mot Ljusdal. Vi har ett väldigt offensivt lag, så där vet vi att vi är starka. Få vi bara ihop defensiven ända uppifrån tror jag det blir bra.

Till Villas hemsida sa deras tränare följande om nycklarna för att avsluta säsongen med ännu en vinst.
– Att vi vågar vinna och med det litar på vårt spel som tagit oss hit. Vetlanda är duktiga defensivt och ett bra omställningslag, så det är viktigt att vi är noggranna i vårt anfallsspel.

Matchen sätter igång klockan 19:00 och sänds på Bandypuls. Här ser du matchen

Redan klockan 15:00 har Vetlanda chans att vinna ett SM-guld, då Skirö AIK:s F17 möter Kareby/Surte i final. Även den går att se på Bandypuls.

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se