Inför Tellus hemma

Inför elitseriens sista omgång är allt fortfarande möjligt. Allt avgörs för VBK:s del hemma mot Tellus.

Nu ska Elitserien avgöras. 29 omgångar är spelade. Lag har vunnit och förlorat. Gjort bra och dåliga matcher. Mött bra och dåliga lag. Men på lördag eftermiddag strax innan 17, då har alla lag spelat 30 matcher. De har spelat hemma och borta mot varandra. Då räknas poängen samman och lagens vidare öden och äventyr avgörs.

Vissa saker vet vi. Villa Lidköping kommer vinna serien. Rättvik, Tellus och Örebro kommer att tvingas lämna elitserien för spel i allsvenskan. Andra saker är fortvarande ovissa. Exempelvis gäller för fyra lag det ganska speciella att de när matcherna spelas igång både har chans att vinna SM-guld och löper risk att vi kvalspel trilla ur elitserien.

VBK är ett av de lagen för vilket mycket är ovisst. Det finns en massa tänkbara scenarier som ger olika utfall. Men för att hålla det enkelt: vinner VBK mot Tellus med lika många eller fler än vad Hammarby hemmaslår Sandviken med, då spelar VBK åttondelsfinal på måndag. Skulle VBK spela oavgjort eller förlora, då kan det i värsta fall bli kval. Men det kan också bli slutspel, beroende på vad som händer mellan Hammarby och Sandviken respektive Västerås och Frillesås.

För att undvika nervöst stirrande på resultattavlan är det alltså seger som gäller. I vägen står Tellus. Ett lag som haft inte bara en utan två tuffa säsonger i Elitserien. På de 55 matcher laget spelat sedan hösten 2020 har laget vunnit sex. Tre förra säsongen, tre den här. Laget har i år släppt in sju mål i genomsnitt. De har haft ekonomiska bekymmer vilket gjort att de under säsongen släppt i väg spelare. Mot VBK har de dessutom sin mittfältsmotor Marcus Wikman avstängd. VBK har ett närmast osannolikt facit hemma mot Tellus där vinsten förra säsongen med 9-1 är VBK:s minsta vinst mot Tellus på hemmaplan.

Men. Det finns alltid ett men. Tellus har under säsongen besegrat Vänersborg, man har länge hängt med Sirius. Och så har vi ju premiären. Det är länge sedan nu. Men det krävdes en hörna av Filip Bringe på övertid för att ge VBK två poäng. Poäng som när vi nu summerar säsongen kan visa sig viktiga. Precis lika viktiga som två poäng mot Tellus på lördagseftermiddagen skulle vara.
VBK har vilat en vecka.

Det finns inte längre några restriktioner. Ståplats är tillbaka. Ut och kör, på plan och läktaren. Kom igen BK.

Se matchen på Sportbladet Play

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 10:a 29 11 2 16 118 142 24
IKT 15:e 29 3 1 25 74 204 7

Fem senaste VBK
Sirius (b) 5-3
Sandviken (h) 5-6
Rättvik (h) 5-4
Broberg (h) 7-4
Vänersborg (h) 4-3

Fem senaste Tellus
Hammarby (b) 0-11
Broberg (h) 1-11
Villa (h) 5-9
SAIK (b) 1-11
Rättvik (h) 2-7

Senaste möten:
2021/10/29 Tellus – VBK 5-6
2021/01/12 VBK – Tellus 10-1

Genom tiderna:
VBK – Tellus 9 9 0 0 79 – 24

Bäste målskytt
VBK: Joakim Andersson 35
IKT: Tobias Björklund 15

Flest Assist
VBK: Albin Rehnholm 18
IKT: Filip Lydén 14

Dennis Josefsson
dennis.josefsson@vetlandabk.se