Inför Tellus borta

VBK åker till Stockholm och match mot Tellus för att försöka ta säsongens andra seger.

Det finns – som tur är – inte mycket tid att älta det som varit i den elitserie som bjuder på åtminstone två matcher i veckan. Således kan vi lämna onsdagens 1-10 mot Villa bakom oss – en förlust är trots allt inte hela världen – och blicka framåt, mot Tellus.

Två lag med många insläppta mål

Tellus är nykomlingar i årets Elitserie efter att klart vunnit förra årets allsvenska. Tillbaka i Elitserien har stockholmarna haft problem. På fem spelade matcher har man tagit noll poäng. Precis som vid förra sejouren har man haft svårt att göra mål. Hittills under serien har man gjort tio mål, jämnt fördelat över de fem spelade matcherna. Bakåt har det väl också sett sådär ut – 38 mål insläppta. Men det går i rätt riktning. Senast släppte man bara in fem i Sandviken.

Nu har det ju tyvärr sett till antal insläppta mål inte sett bättre ut för VBK. Faktiskt ger VBK:s insläppta 31 på fyra matcher ett något sämre genomsnitt (7,75 jämfört med 7,6) avseende insläppta mål per match. Däremot har VBK varit mer lyckosamma framåt med 18 mål de fyra matcherna. Joakim Andersson och Emil Fedorov har gjort fem var. Fortsätter dessa herrar att producera även på bortaplan innebär det pengar till VBK. Ni har väl inte missat att Owe Hördegård betalar 100 kronor för varje mål VBK gör på bortaplan? Läs mer om Owes utmaning här: Gör som Owe – stötta VBK för varje mål på bortaplan

Flera Tellusspelare med VBK-anknytning

Historiskt sett har VBK också haft relativt lätt att göra mål mot Tellus. 56 mål på de sex matcher lagen spelat mot varandra i Elitserien har VBK gjort.

I Tellus finns en rad Vetlandabekantingar. Lucas Blom tillhör en av Tellus veteraner och är bland annat vikarierande lagkapten. VBK-produkten har även gjort en elitseriematch för VBK. Säsongen 2009/2010 fick en chans i A-laget och skaffade sig då ett fint målsnitt. En match, ett mål. Som en av två målvakter finns Jakob Knutsson, som 2019 avslutade sin juniorkarriär med att vinna Junior-SM med VBK. Dessutom har Jönköpingsprodukten Alexander Heinhagen och Åbyprodukten Arvid Johannisson som anslöt till Tellus från Nässjö respektive Åby ju vunnit såväl ungdomsguld som spelat elitseriematcher med VBK.

Boman får chansen i mål

I VBK får Christian Boman chansen i mål efter att David Borvall stått de fyra första matcherna. Gustav Wallin är ännu inte spelklar efter sin hjärnskakning han fick i matchen mot Broberg förra veckan.

Matchen spelas i den nybyggda bandyhallen i Gubbängen med avslag klockan 14:30. Matchen ses som vanligt på Sportbladetplay.

Se matchen på Sportbladetplay

Tabellen

Lag Pl S V O F GM IM P
VBK 10 4 1 1 2 18 31 3
Tellus 14 5 0 0 5 10 38 0

Fem senaste VBK
Villa (h) 1-10
Broberg (b) 6-6
Sandviken (b) 6-11
Edsbyn (h) 5-4
Hammarby (SC) 2-3

Fem senaste Tellus
Sandviken (b) 2-5
Bollnäs (b) 2-6
Hammarby (h) 2-7
Motala (b) 2-10
Västerås (h) 2-10

Senaste möten:
9/1/2019 VBK – Tellus 9-2
17/11/2018 Tellus – VBK 2-6

Bäste målskytt
VBK: Joakim Andersson och Emil Fedorov 5
Tellus: Tobias Björklund 3

Flest Assist
VBK: Pontus Blomberg 5
Tellus: Martin Krigh 3

Genom tiderna
VBK – Tellus 6 6 0 0 56-15

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se