Inför Västerås

VBK avslutar Elitserien med match mot Västerås.

Vi har kommit fram till Elitseriens 26:e och sista omgång. Det har gått ungefär tre månader sedan VBK inledde serien med att besegra Edsbyn hemma i Hydro Arena med 5-4. 5-4 blev det också i VBK:s senaste match, segern mot Sirius. Däremellan har det blandat och getts. När vi summerar 25 omgångar så har VBK vunnit nio matcher, man har förlorat tio och spelat sex oavgjorda. Man ligger på sjunde plats och har tagit 24 poäng. De 124 gjorda målen är tredje flest i serien. De 143 insläppta är näst flest.

Tisdagen motståndare Västerås har vunnit 13 matcher, förlorat nio och bara spelat tre oavgjorda. De ligger på femte plats i serien, fem poäng framför VBK.

Det är två lag som spelar för att behålla sin nuvarande placering, men vilken placering lagen till slut hamnar på är av begränsad betydelse. Oavsett om Västerås kommer femma eller sexa kommer de att vara valbara för samtliga fyra topplag och de kommer få spela en eventuellt femte och avgörande match på bortaplan.

Slutar VBK sjua – om VBK tar poäng mot Västerås gör de det – kommer man att möta laget som slutar tia i tabellen. Det kan blir Broberg, Motala eller Hammarby. Skulle VBK förlora samtidigt som Sirius slår Edsbyn borta eller att Broberg vinner med sådan marginal att de tar in 15 mål i målskillnaden slutar VBK åtta (eller nia om båda sakerna skulle hända). Men hur det påverkar vilket motståndet i åttondelsfinalen blir avgörs av så många saker att det inte går att redogöra för alla här.

Det vi vet är att VBK börjar (med stor sannolikhet) på bortaplan på fredag och spelar sedan returmatchen i Vetlanda på söndag. Vilka man möter i en eventuell kvartsfinal bestäms av lag 1-4 i ett val runt 21:20 på tisdagskvällen.

Expertkommentatorns tankar

Den här säsongen har de flesta av er fått hålla till godo med Sportbladets sändningar. Därför kan sägas att Daniel Gustavssons röst blivit ett sällskap för de flesta av er under säsongen. Vi frågade Daniel – som utöver att vara expertkommentator också tränar VBK:s 14-årslag (födda 07) – hur han ser på sin roll som expertkommentator och på VBK:s säsong.

Första frågan – hur är det att ha fått se så mycket bandy när så ingen annan får det?
Jag tycker givetvis det är kul. En ynnest att få se bandy för det är ju något jag verkligen brinner för. Kanske blir jag lite bortskämd – för mig känns det ju normalt att få se bandy.

Hur är det att kommentera?
Det är roligt. Jag får mycket hjälp av Håkan (Eng) och Henrik (Elofsson) som är de som brukar kommentera. Jag är ju bisittare och flikar in lite när de ber om det. En viktig del är ju att försöka vara opartisk och det måste jag försöka vara, även om jag såklart längst inne håller på VBK. Sedan har jag ett papper från Sportbladet med saker att tänka på, så man har lite ramar. Det känns ändå som jag börjar komma in i det.

Vad har du för minnen av säsongen såhär långt?
Det bästa minnet är såklart från en match jag inte såg på plats utan från TV-soffan. 12-13 mot AIK i Gubbängen. Det slår ju allt. En av de häftigaste grejer man sett på länge. Att lilla Vetlanda åker och slår storsatsande AIK på det sättet. Sedan var ju premiären mot Edsbyn en häftig grej också.

Vad säger du om VBK:s prestationer under säsongen?
Poängmässigt ligger man väl ungefär där man kunde förvänta sig. Laget hade säkert velat bli femma eller sexa men nu är man sjua och det är godkänt. Sedan är det ju uppenbart att man hade önskat mer defensivt. Det har blivit lite för många individuella misstag och bolltapp som lett till enkla mål för motståndarna. Samtidigt får man komma ihåg att det i försvaret är ett ungt lag, då blir det misstag.

Vad tror du inför matchen mot VSK?
Det gäller ju inget särskilt för något av lagen så de kommer väl inte gå för fullt. Men det brukar bli kul matcher mot VSK och jag ser fram mot matchen.

Därefter väntar slutspel – vad tror du där?
Jag tror att många i laget gått och väntat på slutspel och att det finns en växel till att lägga i där. Sedan hoppas jag verkligen att Vetlanda går till kvartsfinal så att isen i Hydro Arena får ligga så länge som möjligt. Åker de ut redan i åttondelsfinalen är ju risken att de smälter ner isen ganska snart. Så för killarna i mitt pojklag och alla andra lag är det ju viktigt att säsongen blir så lång som möjligt. Så bara vinn!

Se matchen på Sportbladet Play

Lag P S V O F GM IM P