Jonathan Svensson hemma med minnen och silvermedalj

Jonathan Svensson var en av VBK:arna som spelade VP19-VM i Krasnojarsk. Nu är han hemma med en silvermedalj, en tung finalförlust och många minnen i bagaget.

P19-landslaget gjorde en stark VM-turnering. På sex matcher släppte laget bara in fyra mål och gjorde 45. Tyvärr var två av de insläppta i finalen mot Ryssland där laget bara lyckades göra ett mål framåt.
– Riktigt surt. Det kändes som att vi skulle ta dem och vi hade en bra känsla, säger Jonathan Svensson om finalförlusten där Ryssland gjorde sina två mål på hörna och Sverige missade inte mindre än tre straffar.
– Missar man tre straffar i en VM-final vinner man inte, så är det bara.

Stor upplevelse
Bortsett från finalförlusten var det en fin upplevelse borta i Krasnojarsk, mitt i Sibiren och närmare Tokyo än Vetlanda. Med sig hade VBK-junioren och Åby/Tjureda-produkten lagkamraterna Albin Rehnholm, Gustav Wallin samt Linus Thoresson som spelar med Åby/Tjureda men också spelar med VBK:s J20.

Turneringen spelades i Jenisejs nybyggda hall och vid finalen fanns nästan 5000 åskådare på plats.
– Hallen var mäktig. Påminde en del om Göranssons Arena i Sandviken, men större. Vid matcherna mot Ryssland var det riktigt mycket folk. Vid de övriga matcherna satt det alltid några och bankade på en trumma.

Men det var inte bara på isen som bandylivet skilde sig något från vardagen. Även vid promenader i miljonstaden var uppmärksamheten stor.
– Man kände sig nästan som en kändis. När vi gick på stan kollade alla lite extra, och många ville prata. Alla var så trevliga. Särskilt tjejerna var väldigt trevliga, berättar Jonathan med ett leende.

Fit for fight igen
För egen del innebar matcherna i VM att Jonathan nu fick spela flera matcher, efter det längre uppehåll han tvingats till som följd av sjukdomar. Och formen är stigande, vilket passar nu när säsongen går in i avgörande skede.
– Jag började lite knackigt i VM, men ju längre turneringen gick desto bättre gick det. Så nu känner jag mig fit for fight igen.

Efter en lång resa kom Jonathan hem i måndags kväll, sov tolv timmar och tog sedan ledigt från träningen på tisdagseftermiddagen. På onsdagen väntar individuell träning innan han träffar lagkamraterna i A-laget på torsdagseftermiddagen. Då börjar laddningen inför slutspurten av Elitserien.
– Vi har ju vår plats i tabellen rätt klar, så det viktiga i slutet av serien blir att få med oss en bra känsla in i slutspelet. Det är ju den här delen av säsongen som är den roligaste.

Sista juniorslutspel väntar
Så småningom väntar också ett slutspel för J20-laget. Det sista slutspelet för J20 på ett tag. Nästa säsongen är det äldsta juniorlaget enligt beslut nämligen 19 år, och därför blir årets säsong den sista som junior för Jonathan Svensson. Det gör att årets juniorslutspel blir det sista för Jonathan.
– Jag tycker det är tråkigt. Jag förstår faktiskt inte varför man gjort ändringen. Tanken var väl att fler skulle spela seniorbandy, men de flesta som spelar juniorbandy är ju också utlånade till ett seniorlag, eller tvärtom.

Jonathan Svensson har vunnit två SM-guld med P18, och två SM-guld med J20. Nu får han alltså chans att vinna ett femte ungdomsguld.
– Att det är sista säsongen gör att det blir speciellt. Juniorbandyn kommer ju aldrig tillbaka och det känns som det är den sista säsongen som det vore roligast att vinna. Så jag hoppas verkligen vi kan vinna.
– Jag tycker väl att vi är lite favoriter att vinna J20, men det är många bra lag, säger han och nämner Villa, Sandviken, Edsbyn och Vänersborg som de främsta utmanarna.

Men första uppgiften för Jonathan blir att nästa vecka ta sig an Sandvikens AIK hemma i Hydro Arena. Det är gratismatch och förmodligen ett antal VM-medaljörer på isen. Sandviken hade med Albin Bjerkegren, Albin Thomsen och Lucas Widman i P19-VM och någon av dem lär finnas med i Sandvikens trupp.

I pågående senior-VM i Vänersborg har VBK som bekant med Eeut Peuhkuri och Emil Fedorov i det finska landslaget. I det svenska landslaget hittar vi Daniel Berlin, Erik Säfström, Linus Pettersson samt en av de tre VBK-produkterna i svenska VM-laget, Christoffer Edlund (de övriga två är Villas Joakim Andersson och Johan Löfstedt).