Kämpainsats gav två poäng mot AIK

Vetlanda tar med sig båda poängen hem, 2-3 (1-1) på Bergshamra i en jämn match.

Första halvlek på Bergshamra bjöd knappast på något större skönspel även om det var ganska öppet och svängde en del fram och tillbaka. Mest svängde det för hemmalaget AIK som hade mest av bollen och inledningsvis skapade en del lägen med Patrik Nilsson på topp. Men det var ändå Vetlanda som tog ledningen i sjätte minuten, för tredje matchen i rad gjorde Niklas Gälman mål och även denna gången var det på ett skott utifrån.

Kvitteringen kom tio minuter senare efter att VBK släppt Jimmy Jansson in i banan lite för enkelt, i en situation där det såg ut som att han sökte hörna gick han istället in mot mitten vid straffområdet sköt ett skott där bollen smet in bakom Borvall.

Vetlanda försökte driva upp en del anfall men fastnade alltför ofta på motståndarna som kunde bryta och ställa om, någon gång försökte man med lyftning men även där fastnade bollen i backlinjen eller så rann den ner till Andreas Bergwall.

AIK skapade en del hörnor men i de fall där de inte gick i ruset så gick de utanför, utöver det hade man en chans där bollen gick i ramen och ut. Mot slutet av halvleken gjorde isen att det blev mer kamp av matchen, och då föll också en del utvisningar.

Ännu fler utvisningar blev det i andra halvlek, totalt 130 minuter i matchen med 80 för AIK och 50 för VBK, men däremellan spelade Vetlanda upp sig och inte minst började man andra halvlek piggt. Inte så att ett mål låg i luften, men målet kom ändå i 54:e minuten. Denna gången stod Gälman för förarbetet med ett skott där Axel Ekholm var först framme på returen och gav VBK ledningen.

Spelet fortsatte bölja fram och tillbaka i lagom tempo med en del hörnor som följd, men inga av dessa utnyttjades. Vetlanda skulle istället ta till vara på en uppåkning längs med vänsterkanten och ett inspel, via debutanten Isac Karlsson gick bollen till Patrik Johansson som utökade ledningen till 3-1.

Det hände ungefär halvvägs in i halvleken och då tog AIK timeout och satsade framåt i jakt på mål. En reducering föll fem minuter senare då Patrik Nilsson slog in en retur, men en stor del av den resterande tiden förstördes av utvisningarna då AIK i jakten på kvittering drog på sig inte mindre än fyra stycken. Någon ytterligare farlighet fick man dock fram, men efter viss kalabalik framför Borvall var det ändå Vetlanda som fick undan bollen.

I slutet av matchen var det snarare VBK som var närmast ytterligare ett mål, och borde nog gjort något på de tillfällen som bjöds, men matchen slutar 3-2 till Vetlanda och två sköna kamppoäng följer med hem till Småland.

Nästa match spelas på onsdag i Hydro Arena då Västerås SK gästar, väl mött då.

AIK – Vetlanda BK 2-3 (1-1)
Målskyttar VBK: Niklas Gälman, Axel Ekholm, Patrik Johansson.
AIK: Jimmy Jansson, Patrik Nilsson.
Utvisningar: AIK 8×10, VBK 5×10
Hörnor: 9-7