Kvitterat i kvartsfinalserien

Målmässigt jämn men Sirius var det hetare laget och vann med 3-2.

Sirius kvitterade kvartsfinalserien efter att ha vunnit i Hydro Arena med 3-2, och det var en rättvis seger trots att VBK hade ledningen i paus och dessutom ett gyllene läge att skaffa sig i en tvåmålsledning i början av andra halvlek.

Vetlanda började ganska så piggt och hade inledningsvis ett par hyfsade lägen inne i straffområdet, båda gångerna var det rappt spel där vänsterkanten utnyttjades. Men det dröjde inte alltför länge innan Sirius kunde börja kontrollera VBKs anfallsspel så att det mest var långsamt passningsspel på mittplan, samtidigt som gästerna var bra mycket vassare i sina anfall. Inte så att de dominerade, men de hittade oftare in med passningar i djupled och skott i straffområdet.

Därför fick Vetlanda vara nöjda när man tog ledningen i 33e minuten, det var inget som låg på lut just då. Plötsligt hittade VBK in i straffområdet och väl där fick Axel Ekholm ett slag över klubban i avslutningsläget. Straff- och målskytt var även det Axel Ekholm.

Lite mer Vetlanda-energi för en stund, kanske lite för mycket för det gjorde också så att Pontus Blomberg onödigt hängde sig fast i en Sirius-spelare på offensiv planhalva. Och under den utvisningen hann Sirius kvittera.

Dock skulle VBK gå till pausvilan med ledning 2-1, ett ganska så slumpartat mål efter ett skott från Filip Bringe som tar i täckande back och som sedan Joakim Carlström får träff på framför mål.

Sirius börjar andra halvlek klart bäst och är närmast nästa mål, men det allra bäst läget får Vetlanda när man återigen tilldöms straff. August Ljung kommer runt på högerkanten och hoppar förbi två försvarare in i straffområdet, och väl där får han en tackling och faller i isen. Ekholm straffskytt även denna gång, men Vetlandas dåliga straffskytte gör att det inte kan bli mål på två straffar på raken och denna går i stolpen och ut över kortlinjen.

Då var det ändå nästan 40 minuter bandy kvar som skulle spelas och kanske hade man kunnat finna ett bättre lugn med en tvåmålsledning, här i början av andra halvlek var Vetlandas anfall och bollinnehav kort då man ständigt försökte gå så framåt så fort som möjligt och utan någon större tanke bakom. Det som till slut gav bättre struktur på Vetlandas spel var Sirius kvitteringsmål i 57e minuten, mest för att gästerna då också blev lite mer avvaktande och Vetlanda kunde spela runt mer.

Några större chanser fick Vetlanda inte fram, Sirius var fortsatt täta i sitt försvar och det blev mest skott utifrån och en annan hörna. Samtidigt så var det gästerna som kunde komma med bättre fart in på offensiv planhalva, och även om det kändes som att VBK hade hyfsad koll så var det ändå som att det låg i luften att något kunde hända.

Det gjorde det till slut i 84e minuten, det såg ut som att Vetlandas försvar hade kontroll över situationen men det är Sirius som tar hand om bollen och spelar in den framför mål där bollen på något vis tar på Olle Berglund så att det blir straff för sabotage. Topi Peuhkuri nyper dock Ted Bergström Herambs straff, istället blir det en hörnvariant i 88e minuten som fäller avgörandet då Alexander Härndahl kommer in nära mål och sätter sitt andra mål för dagen.

VBK tar timeout och flyttar upp spelet, men Sirius är fortsatt täta bakåt och det blir inte mycket mer än ett par skott utanför och en resultatlös hörna. 

Vetlanda BK – IK Sirius 2-3 (2-1)
Målskyttar VBK: Axel Ekholm, Joakim Carlström.
Sirius: Alexander Härndahl 2, Axel Tapper.
Utvisningar: VBK 2×10, Sirius 2×10
Hörnor: 8-8
Matchrapport

Laguppställning

Dennis Josefsson
dennis.josefsson@vetlandabk.se