Pontus Nordström med fem mål mot Bajkal Energy

Seger med 7-4 (4-0) där Pontus Nordström stod för ett äkta hattrick i första halvlek.

Bajkal från Irkutsk spelade sin tredje match i turneringen, de inledde med förluster mot Vodnik (1-3) och Villa (4-6). Redan från början var matchen betydligt mer öppen och böljande jämfört med Vetlandas match mot Vodnik igår. VBK hade dock betydligt bättre koll på sitt försvarsspel än vad Bajkal hade i första halvlek och bjöd inte på särskilt mycket bakåt, medan Vetlanda gång på gång kunde utnyttja sin egen vänsterkant.

Det var också så Vetlanda tog ledningen i sjunde minuten. Efter att ha rullat upp Bajkals högersida så kom Eetu Peuhkuri långt in i straffområdet och tryckte in 1-0. Anfallet började med att det var Eetu själv som bröt på mittplan och spelade vidare till Niklas Gälman som spelade tillbaka till Eetu. VBK fick också med sig tre hörnor på kort tid som dock inte resulterade i mål. Vetlanda utökade istället i 14:e minuten när Tobias Nyberg kom runt på vänsterkanten och sköt där skottet täcktes, bollen studsade fram till Pontus Nordström som stod ohotad och med öppet mål.

Efter 20 minuter bröt Tobias Nyberg långt ner på egen planhalva och efter att åkt förbi ett par motspelare fick han tillbaka ett väggpass och tog sig in i offensivt straffområde, väl där fick han ett slag på klubban med straff som resultat. Pontus Nordström åkte fram till punkten och satte säkert 3-0 till Vetlanda.

Resten av halvleken blev lite slarvigare med några utvisningar åt vardera håll. Medan lagen i slutsekunderna såg ut att vänta ut pausvilan så hade Pontus Vilén en annan idé och blev neddragen i straffområdet efter att ha snyggt tagit sig igenom Bajkals försvar. Pontus Nordström satte 4-0, sitt tredje raka mål i första halvlek och därmed ett äkta hattrick.

Andra halvlek började med en reducering av Bajkal redan i första anfallet, och efter fem minuter så kom också ryssarnas andra mål. Där började man fundera lite på om andra halvlek skulle bjuda på en total scenförändring, men ett par minuter så kom istället Eetu Peuhkuri runt på högerkanten och spelade in till Albin Rehnholm som följt med upp i anfallet. Albin gjorde sitt första mål A-laget fram till 5-2.

En period med mer kamp än skönspel följde där Bajkal ändå var något hetare i situationerna. Det var också de som hade nästa ordentliga chansen med dryga kvarten kvar, efter en situation mitt framför Borvall rensades bollen till hörna där returen slogs i mål. Vetlanda upprepade dock och gjorde återigen mål ett par minuter efter en reducering. Emil Fedorov bröt på egen planhalva och stack in i mitten mot motståndarnas mål och hittade sedan med bollen till Eetu Peuhkuri som kom runt, hans inspel tillbaka till Emil kunde dock täckas till hörna. Den hörnan resulterade i mål och ännu en gång var det Pontus Nordström som stod som målskytt.

Resten av halvleken fortsatte i samma kampmässiga stil där Vetlanda drog på sig två utvisningar, men det var ändå Vetlanda som skulle göra nästa mål. Efter en fin genomåkning av Albin Rehnholm blev han neddragen med ännu en straff som resultat, Pontus Nordström gjorde sitt tredje straffmål och femte totalt med ungefär tre minuter kvar av matchen. Det var dock inte sista målet i matchen utan även Bajkal hann med att göra ett straffmål i slutsekunderna.

Imorgon förmiddag klockan 09.30 spelar Vetlanda en sista och direkt avgörande gruppspelsmatch mot Villa Lidköping. Oavsett vilket så måste Vetlanda vinna för att ha chans att ta sig vidare till slutspel. Villa vann sin match mot Vodnik med 1-0 medan Vodnik som bekant vann mot VBK med 4-2. Vinst för VBK imorgon gör att alla tre lagen står på samma poäng, och det blir inbördes målskillnad som avgör vilka som går vidare. Ettan i gruppen är automatiskt klar för slutspel, men även de tre bästa tvåorna från turneringens fem grupper kvalificerar sig.

Bajkal Energy – Vetlanda BK 4-7 (0-4)
Målskyttar VBK: Pontus Nordström 5, Eetu Peuhkuri, Albin Rehnholm.
Bajkal: Ruslan Tremaskin, Sergey Gan, Egor Egorychev, Andrei Propopiev.
Utvisningar: Bajkal 6×6, VBK 6×6
Hörnor: 5-6