Premiärseger i Svenska Cupen

Vinst mot Hammarby med 3-1 (0-1).

Med det nya formatet på Svenska Cupen så gjorde Vetlanda sin första tävlingsmatch redan 2 september mot Hammarby, i Katrineholm. VBK ställde upp med ordinarie lag sett till vilka som är tillgängliga för spel och bortsett från några situationer i inledningen så visade man upp ett ganska så aggressivt försvarsspel, över hela banan.

Under den där inledningen hade Hammarby en tidig chans där Isac Karlsson var nära att komma igenom framför mål men där Sebastian Ytterell bröt, och Adam Gilljam stötte returen utanför. Isac hade ytterligare ett par skottlägen under de första 20 minuterna, men Topi Peuhkuri var bra med och på det vassaste skottet så stod han för en mycket fin räddning.

Vetlanda å sin sida hade inte många chanser i första halvlek, Hammarbys försvar täppte till bra och hörnorna som skapades hittade inte rätt. Det gjorde dock Hammarby med sin andra hörna i matchen, där David Pizzoni Elfving tidigare stått för slagskotten stod nu Adam Gilljam och gav laget ledningen i 34e minuten. Mycket mer än så blev det inte heller i första halvlek.

Andra halvlek vägde över till Vetlanda, aggressiviteten höjdes ytterligare något snäpp och man fick bra kontroll på Hammarby. Inte sällan genom att pressa högt upp mot hemmalagets backlinje.

Den riktiga skärpan i skotten fanns inte riktigt där, Victor Birgersson i målet kunde parera men han ställdes åtminstone på större prov. Och alldeles för mycket blev det i 63e minuten, en lyftning från Pontus Blomberg gav Joakim Andersson friläge och kvitteringen satt i nättaket.

Det gav Vetlanda ett än större övertag i matchen, och man hotade än mer in i straffområdet utan att få till det allra sista. Men det var helt klart VBK som låg närmast ett ytterligare mål, Hammarby hade i stort sett ingenting i andra halvlek, och Vetlandas ledningsmål kom med tio minuter kvar, Pontus Blomberg på en högerhörna.

Hammarby försökte mot slutet av matchen att gå för en kvittering, men förutom lite högre press var det inget som gav några större farligheter. Istället kunde Vetlanda vända spelet när matchklockan hade tickat över 90 och Emil Fedorov satte slutresultatet 3-1. Över 90 minuter ett rättvist resultat, framför allt sett till andra halvlek där VBK var det tyngre laget.

Hammarby IF – Vetlanda BK 1-3 (1-0)
Målskyttar VBK: Joakim Andersson 1, Pontus Vilén Blomberg, Emil Fedorov.
Hammarby: Adam Gilljam.
Utvisningar: Hammarby 1×10
Hörnor: 2-11
Matchrapport

Laguppställning

Dennis Josefsson
dennis.josefsson@vetlandabk.se