Seger mot Gripen

3-2 (2-1) gör att Vetlanda tar greppet om andraplatsen i Svenska Cupens södergrupp.

Sett till klara målchanser blev det onödigt dramatiskt i slutet av matchen. Vetlanda hade ett par klara målchanser första kvarten där det borde ha blivit mål, men kvalificerade räddningar av Isak Skog kombinerade med svaga avslut gjorde att det istället var Gripen som kunde ta ledningen efter 18 minuter genom Johan Esplund. 

Bättre kvalitet på avslutet var det dock fem minuter senare när Pontus Blomberg spelade fram Emil Fedorov som satte bollen i nättaket. Och ytterligare fem minuter efter det var det vänt då Axel Ekholm stänkte in en en vänsterhörna.

Så långt var det en relativt snäll match, det var snarare så att domare Aidesjö blåste i onödan ett par gånger. I vilket fall som helst så hade Vetlanda ytterligare ett par chanser där det kunde blivit mål, men avslut rakt på Skog gjorde att det stannade vid 2-1 till Vetlanda i paus.

Några av Vetlandas chanser uppstod efter brytningar på mittplan, men Gripen rättade till det problemet i paus och fick till ett bättre anfallsspel i andra halvlek. Lagen bytte ett par chanser, Topi Peuhkuri stod för en fin parad och motade bort ett friläge med skridskospetsen, och Vetlanda hade en hörna i stolpen.

3-1 kom ändå i 64 minuten, lång svepande passning från Pontus Blomberg – tre assist i matchen – gick precis fram till Issaliyev som bröt in och sköt bollen upp i nättaket.

Därefter blev det långt ifrån något ordnat spel, så långt hade matchen sett 35 utvisningsminuter men de sista 25 minuterna blev det utvisning i var och varannan närkamp. Och mest drabbade det Vetlanda som vid ett tillfälle hade tre spelare på utvisningsbänken och ytterligare en avvaktande då Gripen reducerade till 3-2 med dryga 12 minuter kvar. VBK fick därmed mest försvara sig på slutet, men Topi Peuhkuri kunde fiska in de bollar som närmade sig honom och hörnorna som Gripen fick fram – en precis i slutet av matchen – blev resultatlösa.

Seger med 3-2 och två poäng är ändå det som betyder mest i jakten på slutspel i Svenska Cupen. Vetlanda ligger tvåa med matchen mot IFK Motala kvar att spela. Två poäng före Gripen och fyra mål bättre målskillnad. Teoretiskt sett kan även Hammarby komma upp på samma poäng som Vetlanda har i nuläget, men då krävs det att de vinner mot både Villa och Gripen.

Matchen mot IFK Motala på lördag klockan 15 är enligt schemat en bortamatch, men den spelas i Hydro Arena.

 

Vetlanda BK – Gripen Trollhättan BK 3-2 (2-1)
Målskyttar VBK: Axel Ekholm, Emil Fedorov, Rauan Issaliyev.
Gripen: Johan Esplund, Anton Heinulf
Utvisningar: VBK 6×10, Gripen 6×10
Hörnor: 4-9
Matchrapport

Laguppställning

Dennis Josefsson
dennis.josefsson@vetlandabk.se