Skyttekungsduell när VBK möter Villa

VBK tar emot Villa, då är det också en match mellan skyttekungarna Joakim Andersson och Christoffer Edlund. - Det är en skön känsla i kroppen när man gör mål, säger Andersson.

Det har väl funnits lättare säsongsinledningar än den Vetlanda BK har haft säsongen 2020/2021. Man började hemma mot svenska mästarna Edsbyn, fortsatte upp till Sandviken och Söderhamn och när man nu kommer hem till Vetlanda, ja då är det vicemästarna Villa från Lidköping som väntar. Trots det tuffa schemat har VBK plockat tre poäng på de tre inledande matcherna.

Motståndarna Villa har å sin sida inte förlorat i säsongens upplaga av Elitserien. Det var nära i premiären mot Edsbyn, men man hämtade starkt upp 2-4 till 4-4 i Edsbyn. Faktum är att Villa inte förlorat under hela säsongen, försäsongsmatcher inkluderat. Ni minns kanske att VBK mött Villa två gånger under försäsongen. I träningsmatchen vann Villa efter ett sent hörnmål av Christoffer Edlund. I Svenska Cupen vann Villa enkelt med 5-0.

I storsegern mot Bollnäs (12-2) gjorde Edlund fem mål. Dessutom råkade Felix Pherson oturligt ut för en skada när han åkte in i sargen och fick ett stort skärsår. Pherson spelar inte matchen mot Vetlanda. Johan Löfstedt har varit skadad, är tillbaka i träning, men tveksam till spel mot VBK. I VBK är Gustav Wallin inte med efter att ha drabbats av en hjärnskakning i slutet av matchen mot Broberg.

Den 1 december fyllde Jonas Claeson femtio år. Den 2 december möts två av hans efterträdare som skyttekungar. Vi lät därför Joakim Andersson och Christoffer Edlund svara på frågor om målskytte.

Vilken är viktigaste egenskapen för att bli en målskytt?

Joakim Andersson: Svårt. Men jag tror att man måste tycka det är jäkligt kul att göra mål. Det låter kanske inte så trevligt när man säger det, men jag tror att alla stora målskyttar också är lite egotrippade.

Christoffer Edlund: Det gäller att ha en bra ”connection” med sina lagkamrater. Sedan måste man se vilka ytor man ska söka sig till. Men framför allt är det ju träning så att man kan göra mål på så många olika sätt som möjligt.

Är målskytte något man föds med eller något man tränar sig till?

JA: Utförandet är något man kan träna sig till. Jag tränar mycket avslut, varje dag, både i övningar men även om det blir några minuter över mellan övningar tar jag några avslut. Men att man brinner för att göra mål, det är nog medfött.

CE: En blandning. Men du blir inte en bra målskytt på elitnivå om du inte tränar oerhört mycket. Det är en sak att göra mål i ungdomslag, en annan att göra det på seniornivå. Det fick jag förståelse för när jag hade Jonas Claesson som tränare i VBK. Man behöver träna på alla olika lägen man kan hamna i. Det är oftast ingen slump om man träffar mål från många olika vinklar.

Vad är det roligaste med att göra mål?

JA: Svårt att förklara. Men det är en skön känsla i kroppen. Sedan hjälper det ju laget att nå resultat.

CE: Det är en speciell känsla att se bollen gå i mål. Sen ger det ju glädje ihop med lagkamrater och supportrar.

Har du alltid varit anfallare? Alltid gillat att göra mål?

JA: Jag spelade mittfältare som yngre men gillade att göra mål då också. Men från 15 år och framåt har jag spelat anfallare.

CE: Hela seniorkarriären har jag varit anfallare. I ungdomslagen spelade jag mer på mittfältet men jag har alltid gjort ganska mycket mål.

Är det frustrerande om man som anfallare inte får röra bollen så mycket?

JA: Det kan vara väldigt frustrerande i vissa matcher om man inte får röra bollen. Det här året försöker jag vara lite mer delaktig i vårt anfallsspel för att komma in i det lite bättre.

CE: Jag vill vara med i alla anfall vi har. Men det viktiga är ju var man har bollen. I vissa matcher har man den lite mindre, men då gäller det att ha tålamod och vara vass när man får den. 

Vem är svåraste försvararen att ta sig förbi?

JA: Martin Johansson i Villa måste jag säga. Han är bäst.

CE: Jag skulle säga att det är hela försvarslinjen i Villa.

Om du fick välja en av egenskaperna hos Christoffer Edlund/Joakim Andersson – vilken skulle det vara?

JA: Hans skott från båda håll hade varit bra att ha.

CE: Jag är nöjd med den jag är, men det är klart att Jockes maxfart skulle jag gärna ha.

Vad tror du om matchen på onsdag?

JA: Det ska bli kul. Det känns lite speciellt att möta Villa eftersom jag varit där i två år. Det blir en tuff match och vi måste göra en hundraprocentig insats om vi ska vinna eller ta poäng. I fredags mot Broberg kände vi av att vi inte riktigt är hundraprocentiga fysiskt ännu, men jag har känt mig pigg på träningarna i veckan så hoppas det fortsätter så.

CE: VBK är bra hemma i Hydro Arena så vi förväntar oss en tuff match. Ska vi ta två poäng vilket jag hoppas behöver vi göra en bra insats.

Se matchen på Sportbladet Play

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 9:a 3 1 1 1 17 21 3
VLBK 3:a 3 2 1 0 22 9 5

Fem senaste VBK
Broberg (b) 6-6
Sandviken (b) 6-11
Edsbyn (h) 5-4
Hammarby (b-SC) 2-3
Sandviken (h-SC) 2-5

Fem senaste VLBK
Bollnäs (h) 12-2
Motala (h) 6-3
Edsbyn (b) 4-4
AIK (b-SC) 3-4
Edsbyn (b-SC) 1-2

Senaste möten:
7/2/2020 VBK – Villa 3-6
2/11/2019 Villa – VBK 6-2

Genom tiderna:
VBK – Villa-Lidköping 101 45 11 45 443-457

Bäste målskytt
VBK: Joakim Andersson 5
Villa: Christoffer Edlund 9

Flest Assist
VBK: Pontus Blomberg, Albin Rehnholm 5
Villa: Erik Säfström, Joel Broberg 3

Dennis Josefsson
dennis.josefsson@vetlandabk.se