SM-GULD TILL VETLANDA P17

Magiska minuter i mitten av första halvlek när Vetlanda vände mot Villa

Villa-Lidköping startade P17-finalen med en extremt hög press som ställde till med problem för Vetlanda som inte fick till något spel alls. Några större farligheter fick inte västgötarna fram, det var istället VBK och Vilgot Lindh som stod för den första med ett fräsande skott efter en hörnkontring. När väl utdelningen kom så blev det två snabba, först erövrade man bollen högt upp i plan i 12e minuten och kunde spela sig igenom för 0-1 och kort därefter blev det också 0-2 på hörna.

Även när Villas höga press hade bedarrats så dröjde det ett tag innan Vetlanda fick till några anfall, men då fick man det å andra sidan ordentligt. I 25e minuten tog Vilgot Lindh tag i sakerna själv från sin högerhalvsposition, men det var via vänsterkanten som han drev upp bollen och passade in i straffområdet där Alex Gustavsson var hetast på bollen och fick in reduceringen.

Alex Gustavsson stod också för kvitteringen till 2-2 ett par minuter senare, Ludvig Tejmark bröt en vänsterhörna och spelade in framför mål där Alex befann sig.

Vetlanda skulle få till ytterligare två mål innan Villa tog timeout i 32a minuten, och det var Oliver Parkner bägge gångerna genom frilägen. Först en passning från Vilgot Lindh längs med högerkanten där Oliver kom runt backlinjen och gav VBK ledningen för första gången i matchen. Sedan var det Alex Gustavsson som spelade ut till Oliver och som återigen skaffade sig friläge och sedan utökade till 4-2.

Villas timeout fick stopp på Vetlandas anfall och man började återigen pressa högre igen, och i 41a minuten fick man också in en reducering via hörna.

4-3 till Vetlanda i paus gjorde att Villa var tvingade att fortsätta med sin press, men det var inte riktigt samma energi inledningsvis. Istället var det Vetlanda som kunde utöka till både 5-3 och 6-3. Först var det återigen Alex Gustavsson som höll sig framme, Vetlanda kom i anfall på vänsterkanten och då Villa bröt så kunde Alex ta tillbaka bollen och ta sig in i straffområdet på egen hand. I 57e minuten kom nästa mål när Ludvig Tejmark fick bollen av målvakt Loke Nordh efter en Villa-hörna och från egen planhalva satte han en fart motståndarna inte hängde med i, det bar ända fram till friläge och mål.

Det var dock inte alltför länge som Vetlanda fick känna att man nu hade bättre koll på matchen. Villa ordnade fram ett par hörnor och i 64e minuten fick man in första reduceringen. Det såg ut som att VBK hade rett ut hörnan, men bollen studsade Villas väg och gav Alfons Altersved öppet läge. Lika öppet var det två minuter senare när Alwin Andersson fint tog sig igenom och serverade Altersved som satte sitt tredje mål i matchen.

Energin låg helt klart hos Villa och ett par gånger om var man nära att få in en kvittering. Det var inte förrän de sista 7-8 minuterna som lidköpingslaget tröttnade och VBK hade därefter inga större problem med att hålla Villa från straffområdet. Istället var det Vetlanda som var bättre framåt och man fick fram ett par hörnor, på den allra sista – 30 sekunder före slutsignalen – kom också avgörandet 7-5 genom Vilgot Lindh.

Foto: Romus Ramström

Vetlanda BK – Villa-Lidköping BK 7-5 (4-3)
Målskyttar VBK: Alex Gustavsson 3, Oliver Parkner 2, Ludvig Tejmark, Vilgot Lindh.
Villa: Alfons Altersved 3, Wilmer Fritz 2.
Utvisningar: VBK 2×10, Villa 2×10
Hörnor: 11-15
Matchrapport

Dennis Josefsson
dennis.josefsson@vetlandabk.se