Viktor Törner Familjedagen 2017

Törner firar 250

VBK avslutar säsongen som de avslutade den – mot Bollnäs. I premiären var Viktor Törner back. Nu är han libero och ser fram mot slutspel.

Det har gått 109 dagar sedan VBK åkte till Bollnäs för seriepremiär på Sävstaås. I en högdramatisk match vann hemmalaget med 7-6 efter att Samuli Helavouri avgjort i absolut sista sekunden.

Viktor Törner tillhör en av de som var med då och spelat samtliga 25 matcher under säsongen. Han menar att mycket hänt med VBK sedan premiären.
– Den känns både länge sedan och som igår, säger han innan han utvecklar vad som hänt med VBK.
– Framför allt har vi blivit tryggare. Vi känns säkrare över hela banan, vi har hittat våra positioner både offensivt och defensivt och känner att vi kan slå alla lag. Det känns som att vi verkligen förstått att alla spelare behövs. Men vi vet också att om vi inte gör jobbet kan vi förlora mot de flesta lag.

Match 250 för Törner
Viktor Törner gör på tisdagen sin 250:e match i VBK-tröjan. Han har hunnit med att uppleva både upp- och nedgång sedan debuten 2007.

– Så är det. Vi har haft flera bra säsonger med slutspel, men vi har också haft tunga säsonger där vi slagits för att hålla oss kvar. De matcherna är det verkligen kniven på strupen och det har varit nyttiga matcher att spela, säger Törner om vilka erfarenheter han fått med sig under åren.
– Sedan har bandyn utvecklats enormt sedan jag kom upp. Bara de senaste åren har backarna blivit så mycket mer delaktiga i spelet, och allt går mycket fortare. När jag kom började i A-laget kunde man stå ganska högt som försvarare, men idag är man nästan tvingad att stå lågt, annars blir du straffad snabbt.

Viktor konstaterar att matcherna tickar på snabbt, men att att det är en bit upp till Pelle Lennartssons 425.
– Går vi långt i slutspelet knappar jag ju inte lite mer, säger Törner som såklart blickar fram mot slutspelet med spänning. Men först väntar alltså serieavslutningen mot Bollnäs.
– För tabellplaceringen betyder inte matchen något. Men det finns alltid detaljer att slipa på, och vi vill gärna komma in i slutspelet med en bra känsla säger Törner.

Bästa säsongen?
För egen del har Viktor Törner under säsongen växt in i rollen som libero och har fått mycket beröm för sina insatser. Kanske är det rent av hans bästa säsong någonsin?

– Poängmässigt är det ju lika illa som vanligt, skrattar han.
– Men jag kan nog hålla med om att det är en av mina bättre säsonger. Jag trivs i liberorollen och har haft matcher där det känts bra. Sedan har det såklart varit några andra mindre bra. Men på det stora hela har det känts bra.

I ett kommande slutspel vet Törner att han liksom hela laget behöver komma upp ytterligare en nivå.
– När det blir slutspel höjer sig topplagen ett eller två steg. Det kommer vi också behöva göra. Det blir tätare, mer fysiskt spel och detaljerna blir väldigt viktiga. Man får inte så många chanser per match och det gäller att ta vara på det som bjuds.
– Lärdomen från kvartsfinalen mot Villa för två år sedan var väl att vi var för lättlästa, när vi bara spelade på kontringar. Nu har vi ett bredare offensivt spel och är mer svårlästa. På så sätt är vi bättre förberedda i år.

Slutspelsval
Oavsett hur det går i slutomgången kommer VBK sluta sexa i tabellen. Det innebär att VBK kommer bli valt av något av de lag som slutar 1-4 i Elitserien. Vilka det bli är ännu inte klart. Slutspelsvalet går till så att laget som vinner Elitserien först väljer motståndare bland lagen som placerat sig 5-8, sedan väljer tvåan bland återstående lag, sedan trean och fyra får slutligen det lag som inte blivit valt.

Det vi med säkerhet vet är att VBK kommer inleda slutspelet på bortaplan fredagen den 16 februari kl 19:00.

På söndagen den 18 februari blir det match hemma i Sapa Arena.
Tredje kvartsfinalen spelas antingen 20 eller 21 februari,
En eventuellt fjärde match spelas i Vetlanda 22 eller 23 februari,

En eventuellt femte och avgörande match spelas på bortaplan söndagen den 25 februari.

Exakta datum och tider beslutas senast onsdag morgon.

Se matchen på Bandyplay

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 6:a 25 14 2 9 147 114 30
BGIF 7:a 25 10 5 10 88 94 25

Fem senaste VBK
VSK (b) 2-8
Vänersborg (h) 5-3
Tellus (b) 8-2
Broberg (h) 4-9
Hammarby (b) 9-7

Fem senaste Bollnäs
Sirius (h) 2-3
VSK (h) 2-2
Vänersborg (b) 3-6
Tellus (h) 4-2
Sandviken (h) 2-3

Senaste möten:
27/10/2017 Bollnäs-VBK 7-6
17/2/2017 Bollnäs – VBK 7-1

Bäste målskytt
VBK: Joakim Andersson 52
Bollnäs: Christian Mickelsson 30

Flest Assist
VBK: Pontus Blomberg 31
Bollnäs: Per Hellmyrs 24