Tung övertidsförlust för P19

Avgörande på straff i 103e minuten

Precis som i P17-finalen började Villa med en hög press, och redan de första minuterna fick man iväg en del skott som Alexander Nilsson tvingades rädda. Men det var inte riktigt samma uthålliga frenesi och pressen stannade av rätt snart. Inte minst eftersom seriesegrarna Villa hade det mesta av bollinnehavet. Däremot blev det ganska så chansfattigt eftersom det generellt var dålig fart och det var inte så svårt att ligga rätt i positionerna.

Vetlanda fick inte ut mycket av sitt bollinnehav mer än några hörnor, och ofta genom individuella uppåkningar. Lagkapten Eric Jältborn var i första halvlek bäst på plan och skapade en hel oreda på bägge kanterna.

VBK tog ledningen i 12e minuten på lagets andra hörna, målskytt Ludvig Tejmark. Det blev också 0-2 efter ett skott utifrån som snarare blev som en passning fram till Alex Gustavsson i friläge. Villas målvakt Rasmus Karlsson (till vardags i Motala) gjorde en fin räddning men bollen gick tillbaka till Alex som i sista stund lyckades passa in bollen framför mål där Noah Gummesson fanns och kunde göra mål.

Villa reducerade i 28e minuten efter en spelvändning där Vetlanda definitivt skulle haft frislag, istället kunde Gustaf Nilsson ta sig igenom och sätta bollen tätt intill bortre stolpen.

Det var de mål det bjöds på i första halvlek, Vetlanda hade ett skott inne i straffområdet som målvakt Karlsson räddade men i övrigt bjöds det inte på några större chanser förutom några hörnor.

Vetlanda inledde halvlek med att göra 3-1, Elias Norin snappade upp en dålig sidledspassning mellan Villa-backar och spelade vidare till Noah Gummesson som därmed kunde göra sitt andra mål i matchen. Då hade det inte gått ens en minut av halvleken.

David Jilderby var en av Vetlandas piggare spelare i andra halvlek och fem minuter senare var det han som gav VBK en tremålsledning helt på egen hand. Han fick bollen på mittplan från sin vänsterhalvsposition och tog sig förbi ett par Villa-spelare innan han vek in i straffområdet, vände bort försvarare och vispade in 4-1 ur dålig vinkel.

Den glädjen varade inte alltför länge, bara någon minut senare kunde Gustaf Nilsson göra 2-4 på ett skott utifrån och återigen tätt intill stolpen.

Om Vetlanda tidigare i matchen haft en del tur med sig så vred det sig över till Villas fördel. Det bjöds inte på något direkt skönspel, det gör ju inte nödvändigtvis i en final där mycket står på spel, men det var fortsatt rätt dåligt tempo i matchen. Dock ett tydligt övertag till Villa, men den där turen gjorde att de fick in ytterligare en reducering i 64e minuten då ett inspel studsade på en Vetlanda-spelare och in i mål. Halvvägs in i andra halvlek blev det också kvitterat då ett skott täcktes men där bollen hamnade framför en fri Villa-spelare.

Vetlanda började se allt tröttare ut och fick inte till mycket offensivt, men ett gyllene läge hade man där William Reuser snirklade sig igenom och spelade till William Eek som fick till ett avslut som Rasmus Karlsson räddade. Villa å sin sida hade avslut som tog i stolpen och en del hörnor men Vetlanda kunde freda sig. Fram till 86e minuten då Villa fick straff efter en situation där en blåvit spelare tappat ifrån sig bollen men den gick vidare till en lagkamrat som blev fälld precis innanför straffområdeslinjen. Inte mycket att säga om, och straffen sattes utan problem av Jonathan Hyttinen (till vardags i Katrineholm).

VBK tog timeout och satsade framåt, fick till två hörnor och på den andra som kom på tilläggstid blev det en viss kalabalik framför mål innan Eric Jältborn tryckte in 5-5.

Det gav förlängning och ganska så tidigt hade Villa en farlig chans där avslutet hamnade utanför. Villa fick fram ytterligare en ordentlig chans där Alexander Nilsson gjorde en strålande räddning på friläge. Tillsammans med Reuser, Jilderby och Jältborn var Alexander Vetlandas bästa spelare i finalen.

Andra förlängningsperioden blev en helt olycklig historia. Först en situation där en Vetlanda-spelare till synes blev nedtryckt i isen på egen planhalva medan bollen slogs iväg, det slutade med utvisning för Vetlanda och frislag utanför straffområdet. Det frislaget lyftes in och där fick en Vetlanda-försvarare träff på motståndare som gjorde sitt bästa för att tappa på balansen, med straff som följd. Och finalen avgjordes genom Jonathan Hyttinens andra straffmål.

Foto: Romus Ramström

Villa-Lidköping BK – Vetlanda BK 6-5 (1-2) öt
Målskyttar VBK: Noah Gummesson 2, Ludvig Tejmark, David Jilderby, Eric Jältborn.
Villa: Gustaf Nilsson 2, Jonathan Hyttinen 2, Alfons Altersved, självmål.
Utvisningar: Villa 1×10, VBK 4×10
Hörnor: 10-10
Matchrapport

Dennis Josefsson
dennis.josefsson@vetlandabk.se