Västerås vassare än Vetlanda

Hemmaseger med 8-5 (4-4) där VBK aldrig riktigt fick grepp om motståndet trots oavgjort i paus.

Det var en minst sagt knepig inledning av matchen då Vetlanda åkte på en utvisning redan efter några sekunder, och på en hörna någon minut senare så fick Emil Nordström bollen i ansiktet och fick utgå för en stund. Så naturligtvis var det Vetlanda som tog ledningen efter tre minuter när Joakim Carlström snodde på bollen på offensiv planhalva och sedan spelade fri Emil Fedorov.

Hemmalaget drev spelet men fick det inte riktigt att kugga i inledningsvis. Vetlanda gjorde 2-0 strax innan tio minuter när Jocke och Emil vände på spelet och Emil denna gång utnyttjade ett skott utifrån, men det tände Västerås ordentligt som fick igång sitt passningsspel runt straffområdet samtidigt som VBK var alldeles för passiva framför mål. Viktor Spångberg fick stå onödigt fri vid reduceringen, Tobias Nyberg hittade en lucka att passa fram till Martin Landström vid kvitteringen, och Pontus Vilén fick göra ett mål tätt framför mål i sin comeback – även om domarna missade att han helt klart kom från offside.

Där och då kändes det som läge att ta timeout, den kom istället i 26e minuten då det blev 4-2 på en hörnretur. Det får ändå sägas att timeouten bröt spelbilden ganska så ordentligt, Vetlanda höll mer i bollen och hotade med mer struktur framåt. Ganska så snart gav det också utdelning, Albin Rehnholm slog en djupledsboll till August Ljung inne i straffområdet som slog in en reducering. Och drygt tre minuter senare blev det också kvitterat, ytterligare en djupledspassning – från Vladimir In-fa-lin till Joakim Carlström – gav skottläge inne i straffområdet och det skottet satt i första krysset.

Åtta mål i första halvlek fick räcka men Vetlanda var bra med i spelet resten av halvleken även om Västerås hade stunder då bollen spelades runt rätt så bra.

Andra halvlek började med två bra chanser, en åt vardera hållet då Emil Fedorov först kom till vänsterläge men missade mål och sedan gjorde Topi Peuhkuri en fin parad när spelet vände.

Vetlanda hade ett par, tre fina lägen de första tio minuterna där det nog borde blivit något mål och därför blev matchens avgörande strax därefter mer bittert. Medan VBK missade sina chanser så gjorde VSK tre snabba. Först Daniel Johansson som fick in bollen ur ingen vinkel alls, sedan ett friläge efter att Vetlanda varit framme och spelet vänt, och sedan Daniel igen som fick gå igenom i mitten. Det var inte så spelbilden hade sett ut där i början, men i avgörande lägen var Västerås vassare och Vetlanda fick inget grepp om motståndet i eget straffområde.

VBK missade ytterligare någon chans att göra mål – vid ett läge var det mer eller mindre öppet mål då Rauan Issaliyev ändå fick bollen på en motståndare. Istället blev det reducerat i 74e minuten när Axel Ekholm drev upp bollen och hittade sista millimetern intill den bortre stolpen.

Lite mer energi till Vetlanda när det stod 7-5 men det definitiva avgörandet kom när Robin Andersson fick ett par försök på sig att göra matchens sista mål. Då återstod det drygt tio minuter av matchen och VBK kom inte närmare än ett skott som Henrik Kjellsson tvingades göra en fin räddning på.

Västerås SK – Vetlanda BK 8-5 (4-4)
Målskyttar VBK: Emil Fedorov 2, August Ljung, Joakim Carlström, Axel Ekholm.
Västerås: Daniel Johansson 2, Robin Andersson, Jesper Hermansson, Pontus Vilén, Martin Landström, Emil Juhlén, Viktor Spångberg.
Utvisningar: VBK 1×10
Hörnor: 10-10
Matchrapport

Laguppställning

Dennis Josefsson
dennis.josefsson@vetlandabk.se