VBK mot Rättvik – för första gången

När VBK mötet Rättvik sen lördag eftermiddag är det en historisk match. För aldrig har lagen mötts i seriesammanhang.

Att lagen aldrig mötts beror inte på att IFK Rättvik är en nykomling i Elitserien. Det beror på att klubbarnas epoker som elitlag inte sammanfallit förrän nu. Rättvik har gjort 17 säsonger i högsta serien, men det var innan VBK ens var i närheten. Redan 1925 spelade IFK Rättvik SM-kvartsfinal, man spelade final 1938 men föl på Stockholms Stadion mot Slottsbron. 1951 trillade laget ur högsta serien och sedan dröjde det 70 år innan laget åter tog sig till högsta serien, våren 2021.

Åter i Elitserien – gradvis, sedan plötsligt.

Det finns förmodligen ett antal förklaringar till att Rättvik till slut återvände till Elitserien. Den mest direkta var att Jonas Röine två minuter in på tilläggstid i kvalet mot Gripen gjorde 3-3. Det innebar att Rättvik med minsta möjliga marginal gick till Elitserien. Första mötet hade slutat 4-4 och regeln om bortamål talade då till Rättviks fördel.

Vill man måla med de lite bredare penseldragen, då kan man nog peka på hallen som byggdes 2009, att en entreprenör vid namn Conny Cesar har ett stort intresse för bandy och för Rättvik, samt att Dan Hjelm tagit sig an uppgiften att som sportchef leda klubben. Detta har lett till att Rättvik nu spelar i elitserien. De flesta väntar sig att laget får det tufft. De har också inlett säsongen med tre raka förluster. Men en storförlust mot AIK, samt uddamålsförluster mot Vänersborg och Tellus behöver inte betyda att man är dåliga. Rinat Shamsutov finns i laget och i truppen finns även Christian Mickelsson. Den sistnämnde har ännu inte spelat någon match under serien. Återstår om han står på isen mot VBK.

Emil Nordström tillbaka

VBK ja, som följt upp premiärsegern mot Tellus med tre raka förluster varav den senaste mot Bollnäs sved mest. Då tappade laget ledning med 4-1 till förlust med 5-4. Det sista målet på matchen sista skott. Emil Nordström missade den matchen på grund av sjukdom men är tillbaka i laget nu. I övrigt handlar det för VBK om att få till ett bra spel under hela matchen, inte bara i perioder.
Matchen starta 17:00 i Rättvik.

Se matchen på Sportbladet Play

Lag P S V O F GM IM P
VBK 13:e 4 1 0 3 14 28 2
IFK 14:e 3 0 0 3 6 15 0

Fem senaste VBK
Bollnäs (h) 4-5
AIK (b) 2-10
Villa (h) 2-8
Tellus (b) 6-5
Frillesås (h-träning) 7-5

Fem senaste IFK
Vänersborg (b) 4-5
Tellus (h) 2-3
AIK (h) 0-7
Tellus (h-träning) 6-4
Örebro (b-träning) 3-4

Senaste möten:
Har aldrig tidigare spelat mot varandra.

Genom tiderna:

Bäste målskytt