Vetlanda direkt till slutspel

Slutar femma i Elitserien efter 4-4 (2-2) mot Edsbyn.

Ett oavgjort resultat mellan Vetlanda och Edsbyn skulle betyda att båda lagen var klara för slutspel, att resultatet mellan Sandviken och Bollnäs inte skulle spela någon roll. Men vägen till 4-4 var inte direkt spikrak, det var två lag som gick för segern. Åtminstone fram till 80e minuten.

De fyra senaste mötena mellan lagen, Svenska Cupen inräknat, har slutat med Vetlanda-seger och i alla de matcherna så har Edsbyn visat upp ett ganska så segt och långsamt spel. Annat var det idag, gästerna började matchen bäst, hotade ständigt både runt kanterna och med försök i djupled. Det sistnämnda alternativet var först så när på väg att lyckas men Topi Peuhkuri kom ut fint och täckte undan. Istället kom Edsbyns ledningsmål via en hörna i 18e minuten.

Så långt hade Vetlanda inte haft mycket mer än ett par hörnor, Edsbyn täppte till bra i defensiven, och när de då också gjorde sitt andra mål halvvägs in i halvleken på en hörna de fick till skänks av Vetlanda så kunde man börja misströsta en smula. Men det var efter det som Vetlanda lyfte sitt anfallsspel och började hota bättre inne i straffområdet, Edsbyns målvakt Henrik Karlström tvingades till ett par parader, och VBK fick också bättre koll på gästernas offensiv.

Ändå var det inte som att Vetlanda direkt dominerade, det var något extra som krävdes för att Vetlanda skulle få till de hetare chanserna. Något extra kombinerat med tillfälligheter, som när VBK snodde bollen högt upp i plan och August Ljung frispelade Joakim Carlström som kyligt hittade luckan mellan benskydden fram till 1-2. Vetlanda fick än mer energi av det, vaskade fram ett par resultatlösa hörnor innan kvitteringen kom i 43e minuten.

Vetlanda attackerade rakt in i straffområdet men fick inte till något direkt avslut – undertecknad förväntade sig både utvisning och straff i situationen – men bollen hamnade hos Emil Fedorov som i oredan framför mål fick in 2-2.   

Emil var också den som höll sig framme bara minuten in på andra halvlek när VBK tog ledningen. En rak passning längs sargen från Pontus Sjölund till Rauan Issaliyev spelades in i höfthöjd framför mål och där kom Fedorov och slog in bollen på volley. Efter det följde det som nog var Vetlandas bästa period i matchen, Vetlanda var närmast ytterligare ett ledningsmål. Den perioden blev dock alltför kort, två Edsby-anfall i rad så blev det alldeles för passivt i försvaret och de tilläts kom runt på högerkanten och göra mål med mindre än 1.5 minut mellan målen.

Det gjorde också så att spelbilden vände igen, Edsbyn kom högre upp i sina anfallsförsök och Vetlanda fick jaga en hel del på egen planhalva samtidigt som anfallsförsöken blev alltför korta. Så såg det ut ända fram till att Vetlanda tog timeout i 68e minuten, efter det tog Vetlanda över mer av bollinnehavet och fick till längre sekvenser offensivt. Men återigen krävdes det något extra för att göra mål, och även denna gång snodde man bollen av Edsby-försvaret. En lyftning på Joakim Carlström fastnade hos Joakim Svensk men Jocke var direkt där och tog bollen, fick fri väg mot mål och denna gången var det ett inte lika tydligt mål utan Rauan Issaliyev var först framme och signalerade för kvittering.

Då var det ungefär femton minuter plus tillägg kvar och ytterligare några anfallsförsök gjordes, men ganska så snart fick man känslan att båda lagen var nöjda med resultatet. Och när klockan passerade 80 minuter så blev det mer uppenbart så, Vetlanda höll i bollen på egen planhalva resten av matchen och inte ens när det blev en lite slarvig passning så försökte Edsbyn göra något för att vara först fram. Slutresultat 4-4 och Vetlanda slutar alltså på femte plats i Elitserien, bästa placeringen sedan säsongen 2015/2016 då man också slutade femma. All information om slutspelet kommer senare.

Fotograf: Tove Fjordstig.

Vetlanda BK – Edsbyns IF 4-4 (2-2)
Målskyttar VBK: Joakim Carlström 2, Emil Fedorov 2.
Edsbyn: Martin Frid 2, Ted Hedell, Oscar Wikblad.
Utvisningar:
Hörnor: 11-5
Matchrapport

Laguppställning

Dennis Josefsson
dennis.josefsson@vetlandabk.se