Vetlanda vände till seger i Örebro

Sent segermål av Emil Nordström gav två poäng med hem, slutresultat 4-5 (4-2).

Liksom mot Rättvik häromdagen fick Vetlanda en optimal start på matchen med mål efter dryga minuten. Relativt enkelt kom man fram på vänsterkanten och Filip Bringe fick läge att skjuta. Inledningsvis hade VBK bra snurr och Örebro bjöd på ganska så stora ytor, men ungefär samtidigt med kvitteringsmålet efter sju minuter så började man också få till ett tätare försvarsspel som gav Vetlanda större svårigheter.

Kvitteringen – ett välplacerat skott från högerläge – var också startpunkten för en lång period där Örebro var det bättre laget. Inte minst Simon Folkesson var svår att få tag på och hans åkningar gav större effekt än när Vetlanda försökte anfalla. Han stod också för framspelningarna när Örebro under ett par minuter i mitten av halvleken både tog ledningen och utökade den.

Timeouten Vetlanda tog hjälpte inte mycket mot det krampaktiga spelet, istället utnyttjade ÖSK en hörna och gjorde 4-1. Vad som dock hjälpte var ett stort misstag i hemmaförsvaret där Joakim Andersson fick bollen i straffområdet och han spelade fram till Filip Bringes reduceringsmål i 39e minuten. Det gav mer energi åt Vetlanda som kunde utmana Örebro högre upp.

Än mer så blev det i andra halvleken och det kunde gett tidig utdelning men Bringes försök från straffpunkten smet strax utanför. Och även om VBK förlade mycket av spelet in mot hemmalagets straffområde så gav det sällan upphov till några större besvär förutom vid några hörnor som träffade ribban eller dansade vid mållinjen.

Det dröjde fram till 69e minuten innan Vetlandas tredje mål föll, en vacker djupledspassning av Eetu Peuhkuri till Axel Ekholm där Axel gjorde sitt första seriemål för säsongen. Det ledde till än högre Vetlandatryck men det skulle dröja ytterligare 12 minuter innan kvitteringen kom, och då var det återigen Axel på i princip samma sätt som tidigare som höll sig framme. Denna gången framspelad av Pontus Blomberg.

Axel Ekholm – för dagen bäst i Vetlanda – stod också för speluppbyggnaden precis efter en Örebro-timeout och spelade fram till Jocke Andersson som fick skottläge, och där Emil Nordström följde upp fint och slog in returen. Med knappa åtta minuter kvar hade Vetlanda alltså fullbordat vändningen, och ett mer desperat Örebro försökte under slutminuterna få till en kvittering men närmare ett par bollar strax utanför stolparna kom man inte.

Örebro SK – Vetlanda BK 4-5 (4-2)
Målskyttar VBK: Axel Ekholm 2, Filip Bring 2, Emil Nordström.
Örebro: Filip Bergman, Theo Lewerin, Vilgot Sjölander, Victor Janers.
Utvisningar: Örebro 3×10, VBK 2×10, 1×5.
Hörnor: 4-9
Matchrapport