Inför Edsbyn

VBK ska spela premiär. Patrik Johansson medger att uppladdningen inte varit den bästa. Men nu är det dags!

Äntligen! Vetlanda BK ska sätta igång sitt Elitseriespel. Det har gått fyra veckor sedan VBK senast spelade match. Därefter har mycket handlat om sjukdom. En av spelarna som lyckats undvika smitta är Patrik Johansson som till säsongen bytt position, från målfarlig spjutspets till vänsterhalv som ska bygga upp spelet åt sina lagkompisar.

Hur har de senaste två veckorna varit?

Det har varit väldigt konstigt. Den här veckan när vi har börjat träna har man också behövt ställa om skallen. Det är faktiskt dags för elitseriepremiär. Det har inte alltid känts som att den ska komma. Först en jättelång försäsong, sedan kom de nya allmäna råden som innebar att hallen stängdes ned. Sedan fick vi Corona i laget och stängde ned träningen. När vi sedan drog igång träningen var det presskonferens som fick en att tvivla på om det alls ska bli säsong.

Hur går tankarna inför matchen mot Edsbyn.

Vi har ingen press på oss. Vi möter svenska mästarna med de förutsättningarna vi har. Vi får gå ut och försöka göra så gott vi kan. Men det är klart att det är en speciell uppladdning. I början av veckan var vi få personer på träningen. Sedan har vi inte spelat på länge så vi är inte inne i matchande.

Du själv har till säsongen bytt position från anfallare till vänsterhalv, där du spelade för ett antal år sedan i Sirius. Hur har den omställningen varit?

Det är faktiskt nästan som två olika sporter att vara anfallare och halv. Man får jobba med helt andra målbilder kring vad man ska bidra med. Som anfallare ligger du långt fram och ska avsluta anfallen. Nu är man framförallt med i spelet på första tredjedelen av planen och lämnar sedan över till andra att avgöra. Det är en mental omställning.

Du har ju spelat halv tidigare. Sitter något kvar eller har du behövt börja helt på noll?

En hel del sitter kvar, en del behöver fräschas upp. Jag har ju gjort några matcher i VBK som halv senaste åren när det saknats folk. Jag känner att jag kommer in mer och mer i det. Även om vi inte spelat så många matcher har vi ju tränat mycket. Vi har spelat mycket fullplan på träningarna, så det börjar sitta nu känner jag. Det jag har fått jobba mest med är defensiven. Man har ett helt annat defensivt ansvar som halv, med mycket markeringsspel.

Matchen mot Edsbyn spelas som ni vet utan publik. Men matchen går att se via Sportbladet. Ett säsongskort kostar 1299 kronor. Då kan du se alla matcher i Elitserien. Klickar du i VBK som favoritlag går också hundra kronor till VBK.

Du kan också köpa årets matchprogram och få det hemskickat med post eller få det digitalt via e-post. Matchprogrammet innehåller ett antal exklusiva artiklar. Läs mer här. 

Se matchen på Sportbladet Play

VBK mot Edsbyn

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK
EIF 4:a 1 0 1 0 4 4 1

Fem senaste VBK
Hammarby (b-SC) 2-3
Sandviken (h-SC) 2-5
Villa (b-SC) 0-5
Frillesås (b) 9-4
Motala (h) 6-2

Fem senaste EIF
Villa (h) 4-4
Bollnäs (b) 5-4
Villa (h-SC) 1-2
Västerås (h-SC) 6-1
Motala (b-SC) 5-3

Senaste möten:
26/2/2020 Edsbyn – VBK 14-3
24/2/2020 VBK – Edsbyn 1-7

Genom tiderna:
VBK – Edsbyn 64 19 6 39 262-336

Bäste målskytt
VBK: –
Edsbyn: Jesper Öhrlund 2

Flest Assist
VBK: –
Bollnäs: Robin Öhrlund 2

Dennis Josefsson
dennis.josefsson@vetlandabk.se